От Бейрут отплаваха два кораба с евакуирани от Ливан турски граждани

  • 10 октомври 2024 12:21

  • 146
  • 0
От Бейрут отплаваха два кораба с евакуирани от Ливан турски граждани
©

От Бейрут потеглиха два турски военни кораба с евакуирани турски граждани, съобщи министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан, цитиран от държавната телевизия ТРТ-Хабер. 

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 3043

Корабите потеглиха от ливанската столица снощи.

Двата плавателни съда, натоварени с хуманитарни помощи за Ливан, пристигнаха в ранния следобед вчера на пристанището в Бейрут.

"Нашите кораби, които докараха хуманитарна помощ на братския ливански народ и безопасно евакуираха наши граждани в Ливан, напуснаха Бейрут и отплаваха за Мерсин", посочи министър Фидан.

Утре започва евакуацията на турски граждани от Ливан

Операцията се извършва под координацията на министерството на външните работи и министерството на националната отбрана на Турция. 

Сред хората на борда на корабите има много бебета, малки деца, възрастни хора, хора с увреждания.

По информация на Асошиейтед прес сред евакуираните хора има и чуждестранни граждани, включително българи. Освен турски граждани, сред подалите молби за евакуация с турските военни кораби, има граждани на България, Румъния и Казахстан. Няма предоставени официални данни за броя на тези граждани. 

Турските медии писаха предишните дни, че с двата кораба се очаква да бъдат евакуирани около 2000 души.

Телевизия ТРТ-Хабер окачествява като „историческа операция“ евакуацията на турските граждани и добавя, че „Турция е провела една от най-мащабните операции по евакуация в своята история“.

Евакуацията на хората се извършва с военните кораби TCG Bayraktar и TCG Sancaktar. Плавателните съдове са съпровождани от две фрегати и два патрулни кораба, информира Анадолската агенция.

Мащабна евакуация на турски граждани от Ливан беше извършена и през 2006 г. по време на 34-дневната израелско-ливанска война, припомня Анадолската агенция.

Последвайте канала на

Калина Христова
146 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини