Водещите новини! България е втора в ЕС по брой руски компании. Годишните декларации: Калин Стоянов изплаща два кредита (и още…)

Pixabay/Булфото/Novini.bg
share

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 23 август   

 

България е втора в Европейския съюз по брой компаниите, в които участие имат руски граждани или руски фирми.

Международната рейтингова агенция Moody's е направила проучване и идентифицирала 46 000 фирми в ЕС, в които над 40% са притежание на руски фирми или руски физически лица, пише в. „Сега“.

Проучването е във връзка с 12-тия пакет санкции на ЕС срещу Русия, според който от юли 2024 г. кредитните и финансовите институции на ЕС са задължени да спазват нови изисквания за отчитане и докладване на всички транзакции, надхвърлящи 100 000 евро, ако те са свързани със субект с произход Русия. 

България е втора в ЕС по брой руски компании

***


Приет с голямо мнозинство в Народното събрание, този закон прилага изпитана формула за разпад на общността - насъсквай "тези" срещу "онези". И нищо чудно, че от проруската партия "Възраждане" се развилняха.

Теренът бе подготвен със съучастието на президент, партийни лидери, активисти, депутати, министри. Със снишилата се прикритост на разни инфлуенсъри, научни работници, журналисти, есеисти и прочее интелигенция.

Преди месец мнозина от тях гледаха отстрани как започва остракирането на част от българското общество. Днес, когато вече са направени първите доноси срещу преподаватели, дали сега някои от мълчаливците ще се замислят? Защото следващите списъци - тези с чуждестранните агенти, вече се попълват. А това ще ги засегне лично.

"Черният списък" с учителите: "Възраждане" прилага изпитана формула - насъсквай "тези" срещу "онези"

***


Поканили МВР да участва, но отказали – без мотив. От военна болница също отказали да участват. А тестът, за съжаление, показал, че хапчетата за глава дават положителна проба за наркотици. 

Експеримент с полицейски тест за наркотици: Хероин или хапче за глава?

***


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов започна да чертае заедно с бившия си регионален министър Николай Нанков планове за язовири и решаване на кризата с безводието, както по отношение на питейната вода, така и на водата за напояване. 

Това пише в официална позиция от страна на „Да, България", която публикуваме без редакторска намеса:

„При дългогодишното управление на ГЕРБ имаше много такива планове и те не бяха изпълнени. Затова голяма част от кризата с водата днес, от която страдат стотици хиляди българи, е наследена от нерешените при управлението на ГЕРБ проблеми.

"Да, България": Кризата с водата днес до голяма степен е наследство от ГЕРБ

***


Сред основните причини за недостига на питейна вода са сериозното засушаване и високите температури.

Другата причина за безводието е огромните загуби на воден ресурс по старите водопроводни мрежи в определени населени места, както и загубите за напояване по амортизираните напоителни системи.

Снимки от язовир Широка поляна към днешна дата показват драматичната ситуация в страната, съобщава Метео Балканс.

Това не е Долината на смъртта, а язовир Широка поляна

***


Две аудита са си взели през миналата година вътрешният министър Калин Стоянов, както и съпругата му Велина, става ясно от годишната декларация на Стоянов, подадена пред антикорупционната комисия. Автомобилите са стрували съответно 35 000 лв. и 22 хил. лв. Двамата са продали кола от същата марка за 7 000 лева.

Вътрешният министър има и 131 000 лева на влог. Най-вероятно голяма част от сумата е от получените заплати при напускането на системата на МВР, за да стане министър. Стоянов встъпи в длъжност в редовното правителство на . Преди да отиде на ул. "Шести септември", Стоянов бе директор на ГДБОП.

Два кредита изплаща Калин Стоянов, миналата година той и жена му са си взели две "Ауди"-та

***


И ДПС на Доган търси Сарафов: оплакаха се от масови проверки от ГДБОП, НАП, АДФИ и КПК

***


Според двупартийна комисия, създадена от Конгреса, за да проучи риска от задаваща се глобална война, който и да спечели президентските избори в САЩ през ноември, ще се изправи пред най-предизвикателната стратегическа ситуация от 1945 г. насам.

Комисията по националната отбранителна стратегия на САЩ, създадена от Конгреса през 2022 г., оповести доклада си преди по-малко от месец. В него предупреди направо, че следващите години „включват потенциал за голяма война в краткосрочен план", може би едновременно с Китай, Русия и други страни, и за която САЩ „не са подготвени днес".

Следващият президент на САЩ може да се изправи пред най-опасния свят от 1945 г. насам

***


Руският президент Владимир Путин има план за действие във връзка с продължаващото украинско навлизане в Курска област и отговорните за нападението срещу Русия ще бъдат наказани, заяви руският посланик в САЩ Анатолий Антонов, цитиран от Ройтерс.

Посланикът на Русия във Вашингтон, който заема поста от 2017 г., също така изрази очакване, че в даден момент САЩ ще премахнат всички ограничения за използването на оръжия, доставени на Украйна.

Руският посланик в САЩ: Путин има план за действие в Курска област

***


„Затворници от Наказателна колония № 19 със строг режим в югозападната Волгоградска област се вдигнаха на бунт", предаде "Украинская правда".

„Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) съобщи, че осъдени престъпници са убили неин служител. Съобщава се и за десетки пострадали и неуточнен брой хора, взети за заложници", добави медията.

„Бунтовниците поискаха откуп в размер на 2 милиона щатски долара и хеликоптер, който да ги евакуира. В случай на отказ затворниците заплашиха, че ще убият заложниците", посочи още вестникът.  

Затворници-ислямисти се вдигнаха на бунт в Русия. Има убит

***


Гърбат кит прекара 22 часа, заплетен в рибарски мрежи и буйове на пристанището на Сидни, предадоха Асошиейтед прес и АФП.

В ранния следобед на 22 август спасителните служби в Сидни получават сигнал за гърбат кит, който се е оплел на пристанището.

Започва спасителна операция, която включва лодки, хеликоптери и дронове. Мисията по освобождаването на кита приключва едва на следващия ден на разсъмване. След като е освободено, животното навлиза бързо обратно в морето.

Спасиха кит, прекарал 22 часа заплетен в риболовни мрежи

***


 

Водещи новини

Още новини