"Черният списък" с учителите: "Възраждане" прилага изпитана формула - насъсквай "тези" срещу "онези"

  • 23 август 2024 13:15

  • 411
  • 5
"Черният списък" с учителите: "Възраждане" прилага изпитана формула - насъсквай "тези" срещу "онези"
© Freepik

Появата на списък на учители от Варна, поставили своя подпис против поправките в Закона за предучилищно и училищно образование, не би трябвало да ни изненадва. Можеше да се очаква и се случи, пише "Дойче Веле". 

Приет с голямо мнозинство в Народното събрание, този закон прилага изпитана формула за разпад на общността - насъсквай "тези" срещу "онези". И нищо чудно, че от проруската партия "Възраждане" се развилняха.

Теренът бе подготвен

Теренът бе подготвен със съучастието на президент, партийни лидери, активисти, депутати, министри. Със снишилата се прикритост на разни инфлуенсъри, научни работници, журналисти, есеисти и прочее интелигенция.

Преди месец мнозина от тях гледаха отстрани как започва остракирането на част от българското общество. Днес, когато вече са направени първите доноси срещу преподаватели, дали сега някои от мълчаливците ще се замислят? Защото следващите списъци - тези с чуждестранните агенти, вече се попълват. А това ще ги засегне лично.

В свое видеообръщение лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, нарича "престъпници" над 800 преподаватели и учени от цялата страна, изразили своите резерви към поправките в Закона за предучилищно и училищно образование. От същия монолог научаваме, че ще бъде подаден сигнал до прокуратурата, заради "хората, които са заявили своето нежелание да спазват закона".

"Хора, които не искат да спазват закона": "Възраждане" подава сигнал в Прокуратурата срещу 800 учители, обявили се против ЛГБТ поправките

И тъй като "спазването на закона", законността изобщо е рефрен на неговото словоизлияние, да прочетем какво е казал законодателят: "Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, цвят на кожата, произход, народност или етническа принадлежност или сексуална ориентация, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание." (Чл. 162 от НК)

Народният представител Костадин Костадинов очевидно е пропуснал да схване смисъла на тази установена държавна норма. Може би тук е мястото да му бъде напомнено, че проповядването на дискриминация, свързана със сексуална ориентация, е престъпление; че създаването на неблагоприятна враждебна среда спрямо някого на базата на групов признак е общественоопасно деяние с висока степен на риск.

Призивът към родителите срещу споменатите учители представлява тормоз по смисъла на Закона за защита от дискриминация. А да пречиш на някого да упражнява своите конституционни права е противозаконно, както гласи чл. 169/б от НК.

Впрочем действието на варненската шайка "възродители", която публикува списъка на учителите - с имената и местоработата им, призовавайки за разправа с тях, представлява противоправно разпространяване на лични данни, от което следва Комисията за защита на лични данни - в качеството си на надзорен орган - да се самосезира.  Дали ще стане това предстои да видим.

Борисов за списъка на "Възраждане": Евтини пропагандни тези, помпат електорат

Ловът на вещици започна

Живеем в страна, в която "правата на човека" е празно словосъчетание и се употребява предимно пред "донорите" от Европа. Същите, които все още чакат отговори от образователното министерство за приетите поправки в закона. Живеем в страна, в която демокрацията е лоша имитация на себе си.

Разплиска се отровна вълна на омраза в нашето общество, което се люлее в безпросветното безвремие на своето някога, в което няма изградена защита срещу посегателствата на наглеци, готови да прегазят всичко, за да се домогнат до още власт и възможности за  влияние.

Няма оптимистичен светоглед, ако не реагираш, когато сочат някого с пръст, ако не те интересува кой и защо подрежда хората на "правилни" и "неправилни". Ако даваш трибуна на "възродителите" и мълчиш, когато нагло лъжат родителите, съседите на родителите, роднините им, колегите им и прочее гласоподаватели, които не виждат ситния шрифт и не четат между редовете. Ловът на вещици започна. 

И не забравяй: ако днес не намериш името си в "списъка", това може би ще се случи утре. Тогава ще има нов.

Последвайте канала на

Дойче веле
411 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Хм....

2024.08.23 | 13:52

3
Те така де. Разделай и владей....По комунистичеки..... Нищо , че комунизЪма си бил отишъл , наследниците му са живи!!! И претендират да са новите "възродители". А старите ни докараха ДПС!
И капитализЪма...

2024.08.23 | 14:54

5
И капитализЪма.....И капитализЪма....

2024.08.23 | 14:21

4
Най-попyлярното и eфeктивно сpeдство за отслабванe в света блокиpа апетита и човек отслабва без усилия. Сега няма нужда да ходите на диeти, да ходите на фитнeс, да се измъчвате от глад. Помага на абсолютно всички, пpосто опитайте и завинаги ще забpавите за излишните килогpами. Ето това лeкаpство:----> use.my/ketoex
Хм....

2024.08.23 | 13:51

2
Те така де. Разделай и владей....По комунистичеки..... Нищо , че комунизЪма си бил отишъл , наследниците му са живи!!! И претендират да са новите "възродители". А старите ни докараха ДПС!
Аз

2024.08.23 | 13:27

1
Дойче Веле дръжте си педалщината и джендърията в Германия. Ние тук на балканите не я искаме.

Добави коментар

Водещи новини