"Да, България": Кризата с водата днес до голяма степен е наследство от ГЕРБ

  • 23 август 2024 16:56

  • 738
  • 8
"Да, България": Кризата с водата днес до голяма степен е наследство от ГЕРБ
© Булфото (архив)

Лидерът на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г започна да чертае заедно с бившия си регионален министър Николай Нанков планове за язовири и решаване на кризата с безводието, както по отношение на питейната вода, така и на водата за напояване. 

Това пише в официална позиция от страна на "Да, България", която публикуваме без редакторска намеса:

"При дългогодишното управление на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в имаше много такива планове и те не бяха изпълнени. Затова голяма част от кризата с водата днес, от която страдат стотици хиляди българи, е наследена от нерешените при управлението на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в проблеми.

I. В началото на управлението на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в бе договорен заем от Световната банка за доизграждането на три язовира - "Пловдив", "Нейковци", "Луда Яна" и за ремонта на яз. "Студена" край Перник.

Какво се случи с този проект, управляван от МРРБ под ръководството на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, главно от Николай Нанков като регионален министър и зам.-министър:

- Язовир “Пловдивци” е изцяло изграден, но не работи, защото не е изграден довеждащият от него водопровод. Така на практика водата се изпуска в реката.

- Язовир “Луда Яна” е изграден на 1/3 и не е ясно какво е неговото бъдеще:

- Язовир “Нейковци” - проектът бе прекратен преди години и няма яснота кога ще се довърши.

- Язовир “Студена” - реконструира се язовирната стена. По проект ремонтът трябваше да се извърши под вода, без да се източва язовирът

- Язовир “Черни осъм” - в последните 15 години МРРБ не е предприело никакви действия за доизграждането му, въпреки че проектирането е започнало преди много години. 

Борисов чертае схеми за решаване на проблема с безводието: Близо милион българи може да останат без вода

II. През 2020 г. ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в изненадващо създаде “Български ВиК Холдинг” ЕАД и му  наля 1 млрд. лв. за инвестиции. До момента ВиК холдингът не прави нищо друго освен да налива заеми, за да съживява потопени от лошо управление държавни ВиК оператори, а после да прави фиктивни счетоводни операции, като капитализира тези заеми и с тях увеличава кухо капитала на тези дружества, защото заемите са дадени без оздравителна програма и план за връщане. Така постепенно този милиард вместо да отиде за изграждане на нови язовири и пречиствателни станции, се стопява за поддържането на фалирали оператори.

Пред 2020 г. Кабинетът “Борисов-3” задължи “Български ВиК Холдинг” да извърши ремонта на язовир Бели искър. До момента ВиК Холдингът не е изпълнил и това си задължение, като се оправдава, че нямал правни възможности.

Освен примерите с тези започнати, но недовършени проекти със заема от Световната банка, могат да се дадат и други примери за провал на държавата в изграждането на язовири:

- Язовир “Кюстендил” - за гр. Кюстендил и околните населени места (изграден частично, започнат през 1978 г.). В разгара на партийната надпревара в парламентарни избори през 2013 г. Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г обещава на кюстендилци от площад „Велбъжд“, че ако партията му спечели изборите, ще доизгради язовира. И до днес това не е направено. Предходният служебен министър на МРРБ гръмко заяви миналата година, че язовирът няма да бъде довършен поради липса на заложени средства

- Изграждане на довеждащ водопровод от ВЕЦ Видима до гр. Севлиево (има изготвени пред-проектни проучвания), който от много години е подложено на водни режими. Нищо не е направено от МРРБ, в момента местната власт се опитва да реши проблема.

- Свързване на Пловдив и Хасково към язовир “Въча” - мащабен проект, с който биха се решили значителните проблеми в двете области с качеството на питейната вода. Отново нищо не се прави от държавата.

- Все още се коментира единствено водоснабдяването на Пловдив от язовир Въча. Същевременно по този проект може да се предвиди и Хасково, но тогава става не областен, а държавен проект.

- Многогодишните са драмите с водоснабдяването на гр. Омуртаг, спъвано на национално и местно ниво. Към момента най-накрая за града се подават водни количества от Ястребино.

Решаването на дългогодишните проблеми на водоснабдяването е въпрос на добро управление, но и на поемане на политическа отговорност, когато такова не е имало. Още повече, когато се търси нов кредит на доверие от избирателите за решаването на същите проблеми. Ако ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в искрено желаят постигането на устойчиви решения в сектора и търсят обществена и политическа подкрепа за тях, първо трябва да признаят вината си за неговото състояние". 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
738 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2024.08.23 | 18:21

8
И. В. КРАЯ. СЕ. ВИЖДА. ЧЕ. БАНКЯТА. И. НЕГОВИТЕ. МИНИСТРИ СА. НАЙ ГОЛЕМИТЕ. ОБИРДЖИИ . КАЗАЛ СЪМ ЧЕ. ДОКАТО. ДОГАН, БОРИСОВ, ПЕЕВСКИ. НИНОВА. И. ЦЯЛАТА. ПОЛИТИЧЕСКА. ВЪРХУШКА. , ЯЛА. ПИЛА. И. СЕ. ВЕСЕЛИЛА. 34 ГОДИНИ. НА. НАШ. ГРЪБ И. ОЩЕ. СТОТИНА. НАЗНАЧЕНИ. ОТ. ТЯХ. МИЛИОНЕРИ. И. МИЛИАРДЕРИ, ДА. СЕ. РАЗСЛЕДВАТ. БЕЗ. СРОК. ЗА. ДАВНОСТ. И. ЗАТВОР. ЗА. ТИЯ ОБИРДЖИИ. И. ПЪЛНА. КОНФИСКАЦИЯ. НА. ИМУЩЕСТВОТО. И. ИЗВЪН. БЪЛГАРИЯ. ОСВЕН. ТУК.
Електра

2024.08.23 | 18:08

7
Абе гном миризлив, вече 3 години сте на власт. Пудела който носеше пачките на Дамаджана Рашков и той ли ви беше наследство от Герб.

2024.08.23 | 18:03

6
ДБ на вас се друг ви е виновен да ви е а майката педераска нещастна
Чърчил

2024.08.23 | 17:20

3
За 30 години Бай Тошо построи 3000 язовира. За 35 години педерите ги разрушиха. Преди комунизма, във всяка околия имало по едно село Баня, там на пролет са ходели да се къпят вашите дядовци и баби. Една баня на една община, веднъж в годината. А водата се носела с ведра и менци. Комунизма докара ток и вода до всяка къща. И това беше безплатно за хората. А ЕС ви докара ЛБГТ.
само да напомня

2024.08.23 | 17:47

5
Киевската нацистка клика губи войната. Фронта на Д.о.н.б.а.с се руши па макар и бавно. Нападението на руска територия е отчаян опит да забавят темпото на руснаците на Д .о .н. б .а с. Поне докато започнат дъждовете. Самоубийствена мисия. Руснаците ги избиват като насекоми. А ефекта за отклонение на руски сили е никакъв. Тя просто разполага в пъти повече жива сила и техника от хохол. На киевското кокаиново жуже примката е вече на врата. За тази глупост хохлите ще го обесят поне 5 пъти.
Обективен

2024.08.23 | 17:34

4
Господ ще ви накаже,безбожници.На бялото казвате черно.Забравихте ли по времето на ГЕРБ,колко водни съоръжения се направиха.Вие за три години едно дърво не посъдихе,крадци долни.
Ха, ха, ха

2024.08.23 | 17:11

1
За сметка на това се "усвоиха" много милиарди :)

2024.08.23 | 17:12

2
Слава тиквичку.

Добави коментар

Водещи новини