Експеримент с полицейски тест за наркотици: Хероин или хапче за глава?

  • 23 август 2024 17:37

  • 1499
  • 0
Експеримент с полицейски тест за наркотици: Хероин или хапче за глава?
© bulphoto (архив)

БНТ направи експеримент, при който активен шофьор, страдащ от мигрена, приема редовно хапче за главоболие и едновременно с това шофира. За целта са закупени полеви тестове от официалния вносител за България, от които МВР купува тестовете, с които тества съмнителните шофьори на пътя.

Каква е разликата между полевите тестове от поколение 3000 и тези, които са 5000?

"Разликата е, че при "Drugtest" 5000, които се използват в националната полиция, там тези проби се записват, има съхранение на данните, там са вече до 8 групи наркотични вещества", поясни Радко Колев от "Дрегер" - България.

В самия химически състав на самите тестове има ли някаква разлика?

"Не. Не".

Задържаха жена, шофирала с 3,57 промила алкохол

Може ли да се каже, че полевият тест 3000 може да бъде съотнесен като резултат към това, което би ни показало, ако ни тестват полицаи с тестовете, които са 5000?

"Да. Но основното нещо, което трябва да се знае, е двата вида тестове - това са едни контролни, предварителни тестове. Доказателственият тест е кръвната проба".

От БНТ са помолили ВМА и МВР да направят кръвен тест за целта на този експеримент. От Военна болница им казали да си намерят друга лаборатория, а от МВР категорично отказали. На въпроса - с какъв аргумент? Отговърът на вътрешното министерство бил, че имали "своите съображения". Какви обаче са те, не е ясно.

Екипът тества обекта на експеримента преди приемането на медикамента с полеви тест за наркотици и урина, която дава в лаборатория за тест за наркотици.

"Има изследвания в Канада, че методът на слюнката и нашият тест се доближава над 97% до точността на кръвната проба, но спазвайки инструкциите на производителя".

Резултатът е негативен. Абсолютно всички чертички са си на мястото.

@bntnews.bg Какво е вашето мнение по темата? #bntnews #НовинитеНаБНТ #ХапчеЗаГлава #шофьори #тест #експеримент #МВР #foryou #driving original sound - bntnews

"Сега да видим като си изпия хапчетата за глава какво ще стане".

30 минути след приема лекарството шофьорът отново дава в лаборатория урина за изследване за наркотици. Лекарството за болка се отпуска свободно без рецепта. От него могат да се вземат до 8 таблетки на ден. В листовката пише, че то не е проблем за шофирането, освен, ако не се появи виене на свят.

"Да видим какво ще отчете".

"От това, което виждаме тук този тест е категорично позитивен, за това, че съм употребила опиат".

Интересно е да се види каква е статистиката за това какъв процент реално от положителните проби за наркотици наистина са такива и каква част от тях след кръвен тест показват, че причината за резултата е медикамент за болка, например.

"Защото ми се случва доста често да си пия хапчетата и да се качвам зад волана".

Любопитен е и друг факт - синдикатът на полицаите преди време се вдигна срещу това полицаите да бъдат тествани, защото... Изненада! Имало много фалшиво положителни тестове. И още - изпълняват ли се условията за съхранение на тестовете?

"Постоянно правим обучения с тях. Постоянно. И се набляга на това нещо. Това е основно нещо при вземане и работа с тези тестове - да се спазват тези инструкции за съхранение на тестовете преди да се използват", заяви Радко Колев от "Дрегер"-България.

"Не искам да оставам без кола. Хубав експеримент се получи".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1499 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини