Обучението на кметовете как да се използва BG-ALERT започва следващата седмица

share

Продължава борбата с пожарите в страната. Едно от най-новите огнища бе на територията на пловдивската община Брезово. Бедствено положение бе обявено и в община Харманли. Причината също е голям пожар, избухнал в понеделник. Темата за огнените стихии коментира директорът на ГДПБЗН гл. комисар Александър Джартов в "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Той каза, че към момента няма опасност за населени места, всички пожари, които възникнаха през вчерашния днес са овладени. И посочи, че е овладян огънят и в Пловдивска област, и в община Харманли. На места в Пловдивско пожарът е загасен, допълни Джартов.

Няма усложняване на обстановката, но дежурствата продължават, посочи главният комисар.

Единствено от Стара Загора са поискали обучение за работа с BG-ALERT

Главният комисар коментира и ситуацията с двамата огнеборци, гасили пожара край Вършец, които пострадаха след като пожарният автомобил се е обърнал. Двамата са в добро общо състояния, единият е с прорезни рани в областта на лакътя, а другият с три счупени ребра, каза Джартов.

За пожара в Северна Македония, който бушува на 3 км от българската граница, Джартов каза, че на този етап няма опасност за България, тъй като огънят е в посока север-запад. Той поясни, че има екипи на пожарната и горското стопанство, и с превантивна цел се правят просеки.

За пожарите в Гърция той обясни, че страната ни е предложила помощ от два пожарни автомобила с 15 служители. Към момента южната ни съседка не се е възползвала още от това предложение, допълни Джартов.

Джартов обясни, че обявяване на бедствено положение се прави по определен ред. Кметът на населеното място трябва да се консултира с всички членове на сформирания щаб и да предприеме съответните мерки, каза той. Главният комисар обясни, че за предупреждение на населението може да се използва както системата BG-ALERT, така и Националната система за ранно предупреждение, и медиите.

За обучението на местната власт как да използва BG-ALERT Джартов посочи, че то започва следващата седмица, а подадените заявки са повече от 40.

Главният комисар апелира гражданите да не палят огън сред природата. Той обясни, че причината страната ни да е в челните позиции по пожари в Европа за тази година е буйната растителност и факта, че терените, на които възникнаха, са труднодостъпни. Друг сериозен фактор е силният вятър, каза още Джартов.

Водещи новини

Още новини