Защо системата BG-ALERT не съобщи за земетресението снощи

  • 16 февруари 2024 17:06

  • 28295
  • 5
Защо системата BG-ALERT не съобщи за земетресението снощи
© pixabay

Системата за предупреждение на населението в случаи на опасни събития BG-ALERT не предупреждава за земетресения. Това е краткият отговор на въпросите на хората от Пловдив и Асеновград, които тази нощ усетиха земетресението.

То се случи в 00:49 часа и беше с магнитут от 3.4 по Рихтер, според Европейския сеизмологичен център.

След първоначалния уплах хората започнаха да питат в социалните мрежи „защо BG-ALERT спи“. Те припомниха гафа със системата от ноември миналата година, когато си изкараха акъла със съобщение на мобилните си телефони "BG-ALERT: Внимание опасност!", а после се оказа, че това е човешка грешка, пише "Марица".

Земетресение край Пловдив

В интерес на истината обаче никой никога не е казвал, че системата ще предупреждава при земни трусове. На сайта на BG-ALERT накратко са описани случаите, когато ще ни пищят мобилните телефони.

„Съобщенията за предупреждение ще бъдат изпращани, когато е налична достоверна информация за събития, застрашаващи живота и здравето на населението, и имуществото им“, посочват от там.

И дават пример с:

Природни явления – наводнение, ураганен вятър, снегонавявания, пожар и др;
Биологични и химически инциденти или аварии;
Ядрена или радиационна авария;
Промишлени инциденти;
Транспортни произшествия;

Наредбата за реда за изграждане, поддържане, развитие и използване на системата BG-ALERT  за разпространение на съобщения за предупреждения на населението пък допълва с още детайлна информация. Системата ще се задейства при:

1. Природни бедствия – наводнение, пожар, свлачище, лавина, вулканична дейност, екстремни метеорологични явления (гръмотевична буря, градушка, обилен/интензивен валеж/снеговалеж, силен вятър, гъста мъгла, поледица); 

Съобщението за труса в Пловдив са получили апарати с включена опция за местоположение

2. Причинено от човека бедствие или извънредна ситуация, вследствие на авария, инцидент, тежко транспортно произшествие или терористичен акт, свързани с пожар, взрив и/или разпространение и замърсяване на околната среда с опасни токсични химически, биологически или радиоактивни вещества и субстанции; 

3. Обявени за общодържавно издирване малолетни и непълнолетни лица, за които може да се предположи, че животът и/или здравето им са в опасност;

 4. Обявени за общодържавно издирване лица, за които се предполага, че са изпаднали или могат да изпаднат в положение, поставящо в риск живота и/или здравето им.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
28295 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2024.02.19 | 14:32

5
БНТ Левски 2 Мин. Навални- 30 Мин

2024.02.16 | 20:01

4
Искaте луд сeкc за 3 чaса, силнa еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишeн теcтoстеpон! Тaзи подoбpeна фоpмyла на Bиaгpа вече е бeзопаcна на всяка възpаст! Не пpопускайте шанса да направите ceкcа си незабpавим---> do.my/bluestone

2024.02.16 | 18:57

3
Ама взимат кинти !!!
АК47

2024.02.16 | 18:28

2
АМИ.НЯМА.ТАКАВА СИСТЕМА
еееее стигааас

2024.02.16 | 17:34

1
3.4-ами за това само паника би имало…

Добави коментар

Водещи новини