СОС се събира извънредно на 1 август заради смяна на ръководствата на шест общински дружества

Булфото
share

Председателят на Столичния общински съвет (СОС) Цветомир Петров свиква извънредно заседание на 1 август (четвъртък) от 10:00 ч., става ясно от дневния ред на Съвета.

Единственото, което ще обсъдят общинските съветници, е връщането за ново обсъждане на решение на доклад, приет на 9 юли тази година от Карлос Контрера, Севделина Петрова, Красимир Гълъбов поради незаконосъобразност, съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Сред мотивите на Петров за ново разглеждане на доклада за общинските дружества са нарушение на процедурните правила, както и нарушение на закон.

На 9 юли СОС прие доклад относно обявяване на публичен избор за членове на съвети на директори и надзорни съвети на общинските търговски дружества „Център за градска мобилност", „Столичен електротранспорт“, „Столичен автотранспорт“, „Метрополитен“, „Топлофикация София“ и „Софинвест“, внесен от общинските съветници Карлос Контрера от ВМРО и независимите общински съветници Севделина Петрова и Красимир Гълъбов.

Докладът бе приет с гласовете на групите на ГЕРБ - СДС, БСП, "Има такъв народ", Благовест Георгиев, който стана независим, след като бе изключен от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София"), Карлос Контрера от ВМРО и двамата независими съветници Севделина Петрова и Красимир Гълъбов, които бяха изключени от "Възраждане".

На 13 юли кметът на София Васил Терзиев съобщи, че връща решението на СОС за смяна на управляващите бордовете на шестте общински дружества, защото, по думите му, е не само безпринципно, но е и незаконосъобразно. Давам възможност на съветниците да помислят дали биха ударили втори печат на това безобразие, добави той. По думите му няма хипотеза за временно назначаване при изтекли мандати на бордове, като според него единственият законов ред е провеждането на конкурс.

Борис Бонев: Назначени от ГЕРБ, БСП и ИТН "анонимници" ще определят цената на билета, парното и топлата вода в София

Днес от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") в СОС заявиха, че настояват служебният министър-председател Димитър Главчев да поиска оставката на Стефан Арсов като областен управител на София-град. Според Борис Бонев от ПП-ДБ (СС) ГЕРБ седи в основана на превземането на общинските дружества. Това се случва и в директно нарушение на закона, какъвто беше и докладът за смяна на ръководствата на дружествата.

От областната управа на София-град изпратиха позиция, в която се посочва, че "Областна администрация на Област София категорично се противопоставя и се разграничава от опитите на определени политически лица да употребяват независими държавни институции за политически цели и да намесват Областната администрация в предизборни кампании". От областната управа определят като неоснователни доводите на кмета на Столична община за връщане на решението на Столичния общински съвет за шестте общински дружества поради необосновано удължаване на срока, през който ще действат новоизбраните членове на органите на общинските дружества.

В позицията на областната администрация се посочва, че "На основание чл. 32, ал. 1 и ал. 2, във връзка с чл. 31, ал.1, т.5 от Закона за администрацията и във връзка с чл. 45, ал. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация Областна администрация на област София отменя изцяло като незаконосъобразен и нищожен акт - писмо № СОА24-ВК66-6253/18.07.2024 г. на кмета на Столична община за връщане за ново обсъждане на Решение № 340 по Протокол № 15 от 11.07.2024 г. на СОС.

Водещи новини

Още новини