Системата BG-ALERT пожелателна, а не задължителна при бедствие?

share

Представители МВР коментираха, че има нужда от по-ясни правила за задействане на системата BG-ALERT по време на заседание на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. 

В рамките на заседанието бяха изслушани заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев и главен комисар Александър Джартов, директор на Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН), за осигуряване на пожарна безопасност и защита при пожари, бедствия и извънредни ситуации, и предупреждение на населението чрез системата BG-ALERT, съобщава БТА.

В момента екипите на „Пожарна безопасност и защита на населението“ работят по 15 произшествия със 77 единици техника, информира заместник-министър Темелакиев. 

Той заяви, че трябва детайлно да се разгледа нормативната уредба, за да няма възможности за тълкуване, да има ясни и конкретни разписани правила и протокол, който да се следва, за да се скъси срокът за вземане на решение за задействане на BG-ALERT. По думите му, ситуацията с пожарите е показала, че трябват по-добре разписани правила и да се направи процесът лесен за управление.

Директорът на пожарната Александър Джартов обясни, че системата BG-ALERT може да се задейства през кметове на общини, областни управители и министри, като заявката се синхронизира с ГДПБЗН. Той добави, че когато съответните компетентни органи нямат достъп до системата, след направено искане до ГДПБЗН те създават и изпращат съобщение. По време на изслушването стана ясно, че единствено кметът на Стара Загора Живко Тодоров е заявил желание за обучение за работа със системата.

Защо BG-ALERT не предупреди хората за опасните пожари?

Джартов каза още, че ситуацията в с. Воден се е променила изключително бързо и огънят е обърнал посоката си на движение към селото. Той уточни, че се изисква технологично време при задействане на по-сложни системи за предупреждение като BG-ALERT.

МВР и народните представители обсъдиха още нуждата от промени в Закона за обществените поръчки, за да може при необходимост за придобиване на специализирана техника това да става в по-кратки срокове.

Водещи новини

Още новини