МВР публикува за обществено обсъждане проект за системата BG-ALERT

  • 04 януари 2024 16:28

  • 801
  • 4
МВР публикува за обществено обсъждане проект за системата BG-ALERT
©

Министерството на вътрешните работи публикува за обществено обсъждане проект на Наредба за реда за изграждане, поддържане, развитие и използване на системата BG-ALERT за разпространение на съобщения за предупреждение на населението. Той е публикуван в портала за обществени консултации.

В наредбата се посочва, че системата ще има няколко типа съобщения. Това са: EU-Alert level 1 - Съобщения за предупреждение с най-висок приоритет; EU-Alert level 2 - Съобщения за предупреждение; EU-Alert level 3 - Информационни съобщения; EU-Amber - Съобщения за човек в неизвестност, както и EU-Monthly Test - Специфично съобщение за тест.

Съответно системата ще се използва за разпространение на съобщения за предупреждение на населението за природни бедствия – наводнение, пожар, свлачище, лавина, вулканична дейност, екстремни метеорологични явления (гръмотевична буря, градушка, обилен/интензивен валеж/снеговалеж, силен вятър, гъста мъгла, поледица). Ще се разпространяват и съобщения за причинено от човека бедствие или извънредна ситуация, вследствие на авария, инцидент, тежко транспортно произшествие или терористичен акт, свързани с пожар, взрив и/или разпространение и замърсяване на околната среда с опасни токсични химически, биологически или радиоактивни вещества и субстанции. Освен това ще може да се разпространяват съобщения за обявени за общодържавно издирване малолетни и непълнолетни лица, за които може да се предположи, че животът и/или здравето им са в опасност. Системата ще уведомява и за обявени за общодържавно издирване лица, за които се предполага, че са изпаднали или могат да изпаднат в положение, поставящо в риск живота и/или здравето им.

BG-ALERT провежда национален тест

Предвижда се съобщението за предупреждение на населението от системата да се разпространява на български и английски език. Това ще се прави от длъжностни лица, които ще преминат обучение. В него ще се посочва компетентният орган, разпространяващ съобщението, както и дали става дума за опасност или събитие. Съобщението може да съдържа препоръка за действие, времеви период, за който е валидна опасността или събитието, както и друга допълнителна информация.

Системата ще се администрира от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. МВР ще води публичен списък на компетентните органи с права за използване на системата BG-ALERT.

„В настоящия проект на наредба са регламентирани техническите стандарти, протоколи и други приложими технически изисквания за изграждане на системата BG-ALERT за разпространение на съобщения за предупреждение на населението, както и изискванията към доставчиците на мобилни междуличностни съобщителни услуги с номерà за осигуряване на условия за разпространение на съобщения чрез технологията Cell Broadcast. С проекта на наредба се определят и редът и условията за поддържане, развитите и използване на системата BG-ALERT за разпространение на съобщения за предупреждение на населението“, се посочва в мотивите към проекта.

От МВР допълват, че използването на системата BG-ALERT за разпространение на съобщения за предупреждение на населението ще повиши ефективността за предоставяне на информация за събития, като природни или причинени от човека бедствия или извънредни ситуации.

През ноември се проведоха тестове на системата в различни градове в страната, както и национален тест.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
801 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ПРЕД 3 РПУ

2024.01.04 | 17:51

2
makeameme. org/meme/ detencion-parking-43301d314b
ПАК ПРЕД 3 РПУ

2024.01.04 | 17:54

4
makeameme. org/meme/ 1f3a617286
АКАДЕМИЯ НА МВР

2024.01.04 | 17:52

3
makeameme. org/meme/ detencion-parking

2024.01.04 | 16:54

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини