Журналистът Иван Янев: BG-ALERT се активира и без наличието на мобилен сигнал

  • 21 юли 2024 18:24

  • 496
  • 2
Журналистът Иван Янев: BG-ALERT се активира и без наличието на мобилен сигнал
© Facebook

Очевидец на събитията в едно от най-засегнатите от огъня места - село Воден, беше журналистът Иван Янев. В предаването „На фокус” по Нова телевизия той коментира организацията на властите, първите кадри на евакуиращи се хора и системата BG-ALERT.

35 къщи горяха в село Воден, а 15 от тях изгоряха напълно.

„Аз отидох, защото пожарът беше от 3 дни. Приключвайки пожара в Стара Загора, попитах колегите къде да отида. Те казаха, че има огнища в цялата страна. Отидох в Странджа – Сакар, защото там винаги пожарите са с огромни размери и сериозни щети”, каза Янев.

Защо жителите на с. Воден не бяха предупредени за огнената стихия и се наложи да се евакуират сами?

Той разказа за известните снимки на жената с пушките, която предизвика интереса на всички.

„Тези пушки ги взе, за да не изгорят или някой да не ги открадне. После ще изпишат по една кофа мастило за тях”, каза журналистът. По думите му това са пушките на сина на жената. Според него не е имало хора, които отказват да се евакуират: „Тя се върна за пушките - ако това е отказване на евакуация”.

Янев коментира и неактивирането на BG-ALERT.

„Токът спря час след пожара, както и покритието на мобилните оператори”, поясни той и потвърди, че хората са имали сигнал на телефоните си за това време. „Говорих със специалист. Мобилното устройство и да няма SIM-карта, и да е на самолетен режим, BG-ALERT ще се активира и ще получиш съобщението”, увери Янев.

Според него предварително направени просеки по организация на местната власт, щяха да бъдат от полза. „Областният управител, каза, че няма опасност половин час преди пожара да влезе в селото”, спомня си Янев. „И вътрешният министър говори неща, които хората искаха да чуят”, каза още той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
496 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.07.21 | 18:47

2
AL ERT е натовска система, ще се активира когато дойдат братyшките, до тогава нaто не се интерeсува от проблeмите на ганьовците.

2024.07.21 | 18:45

1
Искате луд сeкc за 3 чaса, силна еpeкция, продължителна липса на еякyлация и повишен тeстостеpон! Сега е възможно и бeзoпасно, лично го изпpобвах! И прочетох за този метод тук:----> use.my/woodman

Добави коментар

Водещи новини