Спасението на изгарящите е само в собствените им ръце, да не търсят държава и политици – няма ги!

фейсбук
share

Знам, че е наивно да вярвам, че депутатите от всички политически групи ще заделят  и дарят част от големите си заплати на пострадалите от пожарите българи. Наивно е, защото с поведението си тези дни те ясно показаха, че техният дневен ред няма нищо общо с живия живот на българите. Два свята – единият става все по-излишен, вие решете кой.

Наясно съм, че пожари и наводнения се случват навсякъде по света и тези природни бедствия на места дори вземат жертви. С някои стихии човек не успява да се пребори, защото е безсилен и защото е ясно, че

колкото пъти човекът е тръгнал срещу природата и нейните закони, толкова пъти си и строшил упоритата чутура.

За някои пожари и наводнения обаче са виновни хора, които умишлено и небрежно ги предизвикват и заради единици, страдат стотици.

Думата ми тук обаче е за тоталната политическа немощ в страната ни и пълното безхаберие на някои политици към проблемите и тревогите на онези, които наричат „електорат”, „обикновени граждани” и т.н. и ги търсят само по време на избори.

Същите тези политически безхаберници тези дни коментират само собствените си начини за оцеляване и обогатяване в политиката, в която, както знаем – влизат само и единствено заради това. Ако ще ме опровергавате, то моля, посочете ми някой политик, който не е забогатял от врътки и далавери по време на престоя си в управлението! За Жан Виденов и Желю Желев знам, но за над три десетилетия само двама – дори това е показателно!

Както и да е, да не се отклонявам от основната тема –

безогледната наглост на политическата класа по отношение на проблемите в обществото ни.

Тези дни чух думи от българи, от които признавам, че много ме заболя и се надявам, че биха докоснали всеки нормален човек, притежаващ емпатия.

Хората се питат: защо ние тук, в България, събираме капачки и дарителства, за да помагаме на пострадали от бедствия и аварии, за закупуване на линейки и кувьози за болниците, а онези в парламента гласуват и пращат многомилионни помощи за други държави като Украйна например, където доказано вилнее един от най-корумпираните държавни апарати?!

Защо няма хеликоптери и самолети у нас за гасене на пожари, нито модерна техника затова?!

Защо няма ефективна система за предупреждения при бедствия? Защо няма вода в село Воден - за капак на цялото нещастие и трагедия там? И за всичко това  ли ще събираме капачки и стотинки, докато политическите ни хрантутници харчат нашите пари за собственото си чуждопоклонничество и келепир?!

А има ли смисъл изобщо да припомням всеизвестната истина, че пострадалите в наводнените села преди години, все още не са получили обещаното им от политиците и държавата и карат на собствените си сили, доколкото ги имат?!

Бързам да уточня - няма нищо лошо в дарителството и доброволчеството, които лично аз също  подкрепям с чиста съвест. Лошо е обаче, когато тези дейности се изкористяват през какви ли не фондации и организации, свързани с конкретни политически субекти. Както знаем, това у нас се случва непрекъснато. Така както непрекъснато бедствията ни заварват неподготвени и все ни изненадват.

Пожарникарите са хвърлени срещу огъня със стара и износена техника.

Хубаво е, че при такива случаи земеделските производители по места първи се отзовават и помагат със своята механика на пострадалите. В разчистването могат да се включат и строителните фирми, които имат необходими и подходящи машини.

Въпреки държавата и нейното безхаберно управление, нека да помагаме и на доброволците, на огнеборците, защото нали си знаем, че в България, спасението ни от удавяне/изгаряне е само и единствено в нашите ръце!

Ето призива на Националната асоциация на доброволците, ако искате и можете - помогнете:

„120 000 дка около Свилендград са вече пустиня.

Половината гора в кв. Средна кула край Русе изгоря.

30 000 дка край Хасково.

20 000 дка около Хисаря.

Още десетки пожари край Варна, Пазарджик, Стара Загора, Пловдив и на много други места в цялата страна.

Стотици доброволци от десетки формирования в цялата страна вече повече от седмица водят неравна и изтощителна битка с огнената стихия рамо до рамо с пожарникарите и горските служители. Горещините продължават и не се знае кога ще свърши всичко това.

Най-ценното ни "оръжие" в моменти като този са ранцевите пожарогасители, чрез които можем да работим в труднодостъпни терени с липса вода.

Молим всеки, който иска да ни подкрепи в тази трудна битка да го направи по един от следните начини:

- Като изпратите SMS с текст DMS OGNEBOREC на номер 17 777

- Чрез дарение за кампанията в platformata.bg на този линк https://platformata.bg/.../2413.../details/campaign.html

- Чрез банков превод по сметка:

IBAN: BG11UNCR 7000 1522 2002 11

BIC: UNCRBGSF

Титуляр: Национална асоциация на доброволците в Република България

Основани: Дарение за ранцеви пожарогасители

Средствата ще използваме за закупуването на ранцеви пожарогасители за всички доброволни формирования, членуващи в НАДРБ”.

 

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на novini.bg

Водещи новини

Още новини