Ще ти взема телефона? Не, скролвай умно

share

Дилемата на съвременните родители как да управляват екранното време на децата има решения

Малко са съвременните родители, които не са се сблъсквали с темата как да ограничат екранното време на децата си и как да ги отделят от екраните на устройствата, които сами са им купили. 

Ирена Д., майка на 14 годишно момиче от София казва: “Дъщеря ми живее в паралелна реалност, която аз трудно разбирам. Възпитанието и усилията ми да и създам естетически критерии са пометени от инфлуенсъри и трендове, които имат огромно въздействие както върху нея, така и  върху съучениците и. Домашните се пишат от изкуствен интелект, а външният и вид често ме кара да смятам, че съм се провалила като родител” 

Училищните психолози, които нямат разписани препоръки как да говорят с деца, които са жертви на онлайн тормоз или имат поведенчески изменения заради невъзможността да се справят с агресията в социалните мрежи, често изпитват безпомощност в желанието си да обяснят и структурират как функционира цяла една система, все по- неразбираема за тях самите.

Ирена е ужасена, че пред нея са седмиците от лятната ваканция, които дъщеря и ще прекара в скролване на телефона и далеч от това, което тя като родител намира за полезно. 

Истината е, че вече цяло едно поколение не познава действителност без тъч скрийн, интернет и възможност за мигновен достъп до информация. Много деца са израснали със заплахата “Ще ти взема телефона!”, което всъщност прави устройството още по ценно и пазено. За всеки един родител днес седи дилемата - да ограничи технологиите или да ги превърне в ресурс за развитието и ученето на детето си? 

“Навлизането на AI във всяка една област, включително образованието е неизбежна. За нас като професионалисти е важно да подкрепим младите хора в това да бъдат любопитни, да бъдат отговорни и да бъдат ангажирани и в крайна сметка да превърнат технологиите в свой съюзник и ресурс” , казва Ясен Кипров,  оглавяващ екипа по изкуствен интелект в SiteGround и един от основните лектори в лятната Smart Scroll Academy - съвместна инициатива на Out loud foundation и София Тех Парк 

“Ние търсим вдъхновение за младите хора и го намерихме в лекторите ни, които са от най- различни професионални сфери, но са обединени от желанието да разширят хоризонтите пред младите хора и да ги накарат да мечтаят, да се интересуват и да видят в колко неограничен свят от възможности живеят”, казва Вяра Деянова, съосновател на Out Loud foundation и добавя: “Този пилотен проект има за цел да положи основите на по-широко мащабна платформа за учене и преживяване. За създаване на общност от най - младите и активни хора, които да бъдат стимулирани като посланици на критично мислене и търсещи истината” 

В рамките на Smart Scroll Academy тийнейджърите ще имат практически задачи и предизвикателства, ще се срещнат с истински успелите млади хора, които са използвали инструментите на днешните технологии за да успеят и да стигнат…чак до най-смелите мечти на техните връстници. Организирани са срещи с млади предприемачи, които ненавършили 20 вече имат свой бизнес. Във вдъхновяващата среда на София Тех Парк ще говорят специалисти по киберсигурност, изкуствен интелект, имена от журналистиката и създатели на съдържание. 

Академията е за деца  от 13 до 17 години, които искат да бъдат умни в използването на интернет, социалните мрежи и да използват възможностите на съвременния свят за да учат и да се развиват, а когато искат да се забавляват да бъдат внимателни и грамотни за своята сигурност. 

Лекциите и упражненията са посветени на критичното мислене, медийната грамотност и емоционалната интелигентност. Тъй като приемаме това като кауза за цялото ни общество, участието в лятната Smart Scroll Academy е безплатно, но местата са ограничени. Може да заявите участието на вашето дете тук

Водещи новини

Още новини