Водещите новини! Най-вероятно отиваме на нови избори. Рамадан Аталай: Ахмед Доган ще излезе с изявление в най-близко време (и още…)

Getty Images/bTV/Novini.bg
share

   ***   

   Водещите новини за деня до 13.00 ч.,   
   на 10 юли   

 

Най-вероятно отиваме на нови избори. Това коментира на влизане в парламента Бойко Рашков, народен представител от парламентарната група „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ).

Рашков посочи, че ПП-ДБ няма мнозинство, за да може да подреди редовно правителство.

Бойко Рашков: Най-вероятно отиваме на нови избори

***


Кризата с недостига на медицински сестри и липсата на мерки за привличане на нови кадри ще бъдат обсъдени на национална среща, организирана от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Около 22 000 са медицинските сестри у нас, нужни са още 30 000, за да са осигури качествена грижа за пациентите. Това показват данни на професионалната им организация, публикувани през май тази година. Всяка трета от работещите сестри е над 65-годишна възраст. 

Всяка трета от работещите у нас медицински сестри е над 65-годишна

***


Парламентарната група на ДПС ще върви по всички закони на парламента. Не мислим да правим ексцесии. Това коментира Рамадан Аталай на влизане в сградата на НС. 

По думите му почетният председател на ДПС Ахмед Доган ще излезе с изявление в „най-близко бъдеще".

„Неговото изявление няма да бъде по-различно от това, което правят 17-те народни представители. Според устава на ДПС това ръководство е нелегитимно. Председателят на ДПС е и председател на ПГ, там липсва един от председателите, обясни Аталай.

Рамадан Аталай: Ахмед Доган ще излезе с изявление в най-близко време

***


„В очакване на втория мандат за съставяне на кабинет сме. Президентът бави процедурата, най-вероятно заради това, че отиваме на нови избори, които да се проведат в края на септември. Все по-устремено се говори за разцепление в ДПС, които трябва да получат именно втория мандат“.

„Тази история ще завърши зле за Пеевски. Не знам защо той не чете история, не гледа какво е ставало през годините с ДПС. Казвам зле и то не само политически, може би ще има и други последици. ДПС е особена партия. Правени са поне четири опита да се завзема от други хора“.

Коментар: Доган се подготвя тихомълком, историята ще завърши зле за Пеевски

***


Мигрантският натиск е четири пъти по-нисък. Това заяви пред БНТ шефът на Гранична полиция Антон Златанов.

Мигрантски натиск има, но се справяме, по думите му.

Почти всеки месец има неутрализирана група за трафик на мигранти, каза той. Ежедневно има гонки с мигранти. Трафикантите все повече не се подчиняват на полицията. Затова служителите на реда са преминали инструктаж как да реагират на гонка и неподчинение.

Шефът на Гранична полиция Антон Златанов: Мигрантският натиск е четири пъти по-нисък

***


С писмо до председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски акад. Николай Денков обяви, че от Продължаваме промяната—Демократична България няма да участват в разговори с ДПС за съставянето на правителство с втория мандат.

Ето какво гласи писмото на председателя на ПГ на ПП-ДБ:

ПП-ДБ официално отказаха да участват в разговори за втория мандат с ДПС

***


Президентът на Словакия Петер Пелегрини осъди руското ракетно нападение срещу най-голямата детска болница в Украйна, изразявайки съболезнования на жертвите, загинали при атаката, съобщи словашката новинарска агенция ТАСР, позовавайки се на изявление от президентството.

Президентът на Словакия: Ударите по Киев не демонстрират желание от Русия да води преговори

***


Търговията с оръжия между Северна Корея и Русия е заплаха за световния мир, заяви вчера южнокорейският президент Юн Сук-йол, цитиран от Ройтерс.

Според южнокорейския лидер е необходимо либералните демокрации да са силни и да са помежду си в съюзнически отношения, за да бъде опазена свободата от "безразсъдните елементи".

Президентът на Южна Корея: Търговията с оръжия между Северна Корея и Русия е заплаха за световния мир

***


През нощта врагът атакува Одеска област с ракети, съобщи председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер в приложението Телеграм, предава БТА. 

Целта на агресора бе пристанищната инфраструктура в Одеския район, отбеляза Олег Кипер.

По негова информация двама души са загинали – служител в охраната и шофьор на камион.

Русия атакува Одеса, двама души загинаха

***


Българите в Одеска област наброяват над 150 000 души и са трети по численост според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи.

Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.

Нова атака! В Одеса е обявена тревога и отекнаха взривове

***


22-годишна жена уби богатия си любовник, който е 30 годни по-възрастен от нея и използва отрязания му палец, за да открадне пари от банковата му сметка.

Според съда тя е използвала парите, за да плати за пътувания с Uber, марихуана и алкохол. Сега тя е изправена пред обвинение в убийство първа степен, пише Fox News.

Убийцата била заловена, след като полицията открила 53-годишния Фейсил Теклемариам в апартамента му във Вашингтон, окръг Колумбия, с няколко травматични наранявания и липсващ десен палец, се казва в документи от съда. Аутопсията установи, че той е получил множество фрактури по главата и е бил удрян с тъп предмет.

Установено е също, че Теклемариам е бил убит два до пет дни преди полицията да го открие и че палецът му е бил отрязан малко преди или след смъртта му. Полицията разследва най-малко четирима заподозрени, забелязани на записите от камерите за наблюдение, които влизат в апартамента на жертвата и изнасят вещи в дните преди полицията да се намеси, пише Телеграф.

20-годишна уби стария си любовник, използва отрязания му палец, за да открадне пари от банковата му сметка

***


 

Водещи новини

Още новини