Храните на едро поскъпнаха с 9%

share

Цените на хранителните стоки на едро поскъпват нетипично това лято. Индексът на тържищните цени се покачи през август до 1,379 пункта и е с около 9 на сто над нивото от същия месец на предходната година.

По данни на Държавната комисия по стоковите борси, цитирани от БТВ, през юли и август тази година се наблюдава обща тенденция на поскъпване на основните хранителни стоки, млечните продукти, плодовете и зеленчуците.

През август цените на брашно, олио и яйца се качват на месечна база с 3.5 - 6.8 на сто. При млечните произведения, захарта, варивата и някои месни произведения поскъпването спрямо юли е с около 2-3%.

Спрямо същия месец на миналата година поскъпване на годишна база е отчетено при яйцата – 29%, и при фасула - 20 на сто. Слаб ръст в диапазона 2 - 5 на сто се наблюдава при цената на олиото, маслото, кренвиршите, каймата, свинското и пилешкото месо.

Тенденциите, които се наблюдават при движението на цените на зеленчуците са нетипични за този месец от годината, посочват от комисията. През август цените на едро на краставиците са по-високи с 30 - 40%, а на доматите с 4 - 5 на сто.

С изключение на чесъна, цените на всички останали зеленчуци са по-високи спрямо същия месец на миналата година, отбелязват анализаторите на пазара. Подобна тенденция се наблюдава донякъде и при плодовете - дините са с 22 на сто по-скъпи на годишна база, лимоните с 52 на сто, а бананите със 7%.

Водещи новини

Още новини