Бизнесът дари храна за 130 хил. лв. на бедните

  • 29 август 2012 07:54

  • 2483
  • 0
Бизнесът дари храна за 130 хил. лв. на бедните
©

Бизнесът е дарил 30 000 килограма продукти за 130 хил. лв. на Хранителната банка от учредяването й през април тази година до момента. Това съобщи изпълнителният директор на структурата Марина Бракалова, цитирана от в. "Преса".

Тя уточни, че храната е разпределена между 2 000 нуждаещи се чрез 20 помагащи организации.

Като начало това е изключителен резултат. Проблемът е, че даренията не са регулярни. Фирмите от хранителната индустрия трябва да получат икономически стимули, за да имат мотивация да правят дарения. Бакалова счита, че за целта е нужно да се изготви пакет от мерки с данъчни облекчения за дарителите. Основна пречка за работата на банката е облагането на дарената храна и услуги с ДДС.

Банката работи с всички по веригата за производство и търговия с храни, със службите за социално подпомагане и с инспекторите от Агенцията по безопасност на храните, които проверяват качеството на продуктите. Даренията се дават на партньорските организации, които всекидневно ги доставят на хората в нужда.

Хранителната банка работи като свързващо звено между хранителната индустрия и социалните организации и има за цел до 2018 г. да подпомогне 300 000 социално слаби хора.

Последвайте канала на

2483 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини