Община Божурище с референдум днес за златодобива в местността "Златуша"

Novini.bg/Canva
share

В община Божурище днес ще се проведе местен референдум по повод изразяването на позиция относно извършването на проучвателни дейности и добиването на злато върху площ "Златуша".

Инициативата за провеждането на референдума е по писмено предложение на всички общински съветници от Общински съвет – Божурище, съобщават от общинската администрация. 

Мотивите на съветниците са свързани с договора за търсене, проучване и изпълнението на работен проект за търсене и проучване на полезните изкопаеми разположени в площ „Златуша“, разположена на територията на Столична община, област София – град, общините Драгоман, Сливница, Божурище, Брезник и Перник.

"Искаме природа и чист въздух, а не мини и отрова": децата на Божурище казаха "НЕ" на златодобива с акция по засаждане на дръвчета

Гласуването ще се извършва с бяла бюлетина с възможни отговори „да“ или „не“ на въпрос: „Против ли сте Общински съвет – Божурище и кметът на община Божурище да издават и съгласуват устройствени планове и решения, касаещи територии за добив на метални полезни изкопаеми – подземни богатства, попадащи изцяло или частично в площта от територията на общината, определена в Решение №486/2018г. на Министъра на енергетиката?“ 

Гласуването ще се проведе в 12 избирателни секции на територията на община Божурище, в същите секции гражданите ще могат да гласуват и за парламентарни и европейски избори, които също се провеждат днес, предава БТА. Право да гласуват на местния референдум имат гражданите на община Божурище с избирателни права, които имат постоянен или настоящ адрес, на територията на общината през последните шест месеца преди датата на вземане на решение за провеждане на местния референдум – 22.10.2023 г. 

Водещи новини

Още новини