Една седмица остава до най-големия християнски празник у нас – Великден.
Какво ще сложим на празничната трапеза и колко ще ни струват покупките?
бТВ направи сравнителен експеримент, като провери цените на продуктите седем дни преди празника в София, Бургас и Враца.
София
В София пред месарниците по ключовите булеварди, опашките се вият на няколко метра пред витрините. На повечето места цената на агнешкия бут е около 28 лева. Плешката е с около 20% по-евтина. За зелена салата са ни нужни две марули, една връзка репички и връзка лук, които закупени от пазара излизат около два лева. В супермаркета същите продукти струват двойно.
Накъде без яйца и козунаци? Козунакът е около 4,80 лв., а шест яйца възлизат от 4,20 лв. до 4,90 лв.
Така великденската трапеза за двама в столицата излиза около 35 лв.
Бургас
В Бургас екипът ни избра супермаркет от местна верига магазини, която работи с едни от най-ниските надценки в региона. В него обаче предлагат само замразено агнешко, което струва 12-13 лв. на килограм. Ако изберем агнешка плешка - цената за килограм е 22 лева. На трапезата се слага и великденска салата. Купуваме репички, връзка лук и две марули.
Различните видове козунаци са на различни цени. Взимаме от 4,98 лева. Заедно с яйцата, които са само един вид, великденската трапеза в Бургас ни струва около 35 лв.
Враца
Във Враца предпочитат агнешко предимно от местни производители. Хората дори се записват предварително, за да са сигурни, че няма да свърши. За разлика от големите вериги, където агнешкото, предимно внос, се предлага за около 20 лева за килограм, в някои врачански магазини цената достига 28,50 лева. По думите на собствниците местните предпочитат българското.
На пазара марулите за празничната зелена салата струват около лев за един брой. Репичките и пресният лук ни излизат общо два лева. Най-голямата радост на клиентите са яйцата, чиято цена е почти двойно надолу, но зависи и от размера, дали са домашни, както и от това дали ще купите няколко бройки или кора. Екипът ни избира домашни яйца - 40 стотинки бройката.
Козунакът няма как да се пропусне - класически или със стафиди, цената е една и съща – три лева. Заедно с лука, репичките, двете марули и с най-сериозния харч – агнешкото, символичната врачанска трапеза за Великден излиза 37.90. И поне пет пъти по толкова, ако е с деца и гости.