Плевнелиев изрази съпричастност към роднините на загиналите в Бургас

Булфото
share

Изразявам своята дълбока съпричастност. Народите на България и Израел, както и целият демократичен свят няма да допуснат терорът и страхът да ни отклонят от нашата главна цел – толерантност, мир и просперитет за нашите народи и цялото човечество.

Това написа президентът Росен Плевнелиев в книгата за съболезнования, поставена пред ликовете на загиналите при атентата в Бургас в Централната софийска синагога.

Президентът поднесе по една бяла роза пред лика на всяка една от жертвите на терористичния атентат.
На паметната церемония пристигна и кметът на София Йорданка Фандъкова, която също постави голям букет бели цветя пред снимките на жертвите.

Помолих, посочих срок и се надявам, че до 15 септември правителството и компетентните институции ще направят обществен отчет за това докъде е стигнало разследването на атентата в Бургас. Това каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев след възпоменателна церемония в памет на жертвите на атентата на летище „Сарафово” в Централната софийска синагога.

„Чухте от много представители на различни международни институции, че България действа адекватно, че се работи денонощно и знаете, че се кооперира по всички нива, за да може да бъдат разкрити извършителите”, посочи Плевнелиев.

Знаем, че този атентат е планиран много добре и той е много труден за разплитане. Има ясен политически ангажимент от всички – независимо дали са български институции, тези на Израел, Америка, Англия и на ЕС – заедно ще разплетем този възел и ще намерим извършителите. Няма да стане бързо, но е важно да има прозрачност на степента на работа и за това се надявам, че до две седмици ще имаме и отчет от правителството, каза Плевнелиев.

България трябва да си направи своите изводи, да действа адекватно и гъвкаво след атентата в Бургас, каза  президентът Росен Плевнелиев.

„Затова и аз събрах Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), затова и се разбрахме, че Министерски съвет ще свърши работа по няколко много важни теми, които бяха не само поставени на Консултативния съвет, но и ние постигнахме пълен политически консенсус – абсолютно всички парламентарно представени партии ни казаха – да, ние искаме да се ревизира Националната стратегия за борба с тероризма, искаме да се направи нов план за действие, каза Плевнелиев.

Президентството и в двата Консултативни съвета, които проведохме досега, успява да постигне пълен консенсус. Не случайно след това излизам и прочитам тези декларации, прочитам ги, защото до последната запетайка те са важни. Те са плод на отговорно държавно мислене на много партийни и политически лидери. Затова тази декларация е важна и аз съм сигурен, че правилата, които приехме за работа на КСНС ще ни дадат последователност, защото на следващия Консултативен съвет аз като президент трябва да докладвам пред всички членове какво е направено по декларацията от вече миналия съвет, посочи още президентът.

„Президентството е създало предпоставки за национално съгласие и консенсус, документирало го е и ще следи за прогреса и изпълнението. Това е доказателство, че българските институции ще се променят и адаптират към бързо променящия се свят”, заключи Плевнелиев.

Паметната церемония за жертвите на терористичния акт в Бургас започна при изключително засилени мерки за сигурност в Централната софийска синагога.

Водещи новини

Още новини