Водещите новини! Мнозинството от българите подкрепят принадлежността към НАТО. ЕП: Русия да върне на Румъния златния ѝ резерв (и още…)

Getty Images/Булфото/Novini.bg
share

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 14 март   

 

Мнозинството от българите (56 на сто) заявяват, че биха гласували за оставане в НАТО. Това сочат данните в годишния доклад на генералния секретар на пакта, представени днес. За излизане от алианса биха се обявили 28 на сто от хората у нас, показва проучване на общественото мнение.

Според 59 на сто от българите НАТО защитава нашата страна, докато на обратното мнение са 19 на сто. В НАТО средно 77 на сто от гражданите са на мнение, че военните разходи трябва да се запазят или да бъдат увеличени. В България 84 на сто настояват за повече военни разходи, 10 на сто са на обратното мнение. Шест на сто от участниците в допитването са заявили, че не могат да преценят.

Мнозинството от българите подкрепят принадлежността към НАТО, сочи проучване на алианса

***


ЕП прие резолюция, с която настоява Русия да върне държавното съкровище на Румъния, което е присвоила незаконно по време на Първата световна война, съобщават румънски медии, цитирани от БТА.

В резолюцията членовете на ЕП посочват, че въпреки няколкото опита за дипломатически преговори след Първата световна война, държавното съкровище на Румъния, изпратено на Москва за съхранение между 1916 и 1917 г., никога не е било напълно върнато от Русия.

Това е безпрецедентен международен случай на незаконно присвояване на златни резерви и предмети на културното наследство и за румънското общество представлява постоянна грижа, посочват евродепутатите според прессъобщение на ЕП.

ЕП прие резолюция Русия да върне румънския златен резерв, отнет през Първата световна война

***


Васил Терзиев: Заедно със СДВР ще изградим обща стратегия за сигурността на София

***


Група привърженици на партия „Възраждане“ нападнаха вербално народния представител от ПП-ДБ Даниел Лорер в кафене в близост до Народното събрание. Те са обградили депутата и са започнила да го обиждат и да му крещят „лъжец“.

На място веднага са пристигнали полицаи, които съпроводили Лорер до парламента.

Привърженици на „Възраждане“ нахлуха като наказателен отряд в кафене, за да търсят саморазправа с депутат от ПП-ДБ

***


Административният ръководител на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова изпрати писмо до Никола Минчев…

Ръководителят на СГП отказа да се яви в комисията за Нотариуса, обясни защо

***


„Г-жа Кирилова неправилно я възприема като покана. Тя е задължена да дойде пред парламентарната комисия и да даде каквато информация може“.

Минчев към шефа на СГП: Погрешно възприема това като покана, задължена е да дойде в парламента!

***


„В тези дни на всеобщо смирение и преклонение пред паметта на патриарх Неофит политическите страсти са неуместни. Затова отлагам връчването на мандата за съставяне на правителство за понеделник от 12 часа”, обяви държавният глава.

Радев отлага връчването на мандата

***


МС обявява 15 и 16 март за Дни на национален траур в памет на патриарх Неофит

***


Погребението на главата на Българската православна църква ще бъде в събота (16 март).

Ще бъде отслужена заупокойна литургия в храм "Св. Александър Невски", след което с литийно шествие тялото му ще бъде отнесено в храм "Св. Неделя", където ще бъде положено, съобщи митрополит Киприан след извънредното заседание на Светия Синод.

Синодът обяви кога ще са поклонението и погребението на патриарх Неофит

***


Израелски генерал, който командва бригада, сражаваща се в ивицата Газа, призова израелското правителство да е "на висотата" на войниците, които се бият в Газа, предаде Франс прес.

„Трябва да сте на нашата висота", призова вчера бригаден генерал Дан Голдфус, който командва израелски сили, разположени в град Хан Юнис, в южната част на ивицата Газа.

Израелски генерал в Газа разкритикува израелското правителство

***


 

Водещи новини

Още новини