Водещите новини! Руски и таджикистански граждани са арестувани за атентата в Истанбул. Путин се регистрира за президентските избори (и още…)

Getty Images/Novini.bg
share

   ***   

   Водещите новини за деня до 13.00 ч.,   
   на 29 януари   

 

„Граждани на Русия и Таджикистан са арестувани заради нападението в католическата църква в Истанбул", предаде Ройтерс.

Според турския вътрешен министър Али Ерликая: Във връзка с атаката срещу християнския храм бяха извършени обиски на 30 адреса и бяха разпитани 48 души.

„В хода на действията на полицията в Истанбул бяха установи двама основни заподозрени – граждани на Руската федерация и Таджикистан, свързани с "Ислямска държава" (ИД)", каза още той.

Руски и таджикистански граждани са арестувани за атентата в католическата църква в Истанбул

***


„Държавата не е добър помощник на психиатричните болници", коментира на кръгла маса Иванка Динева, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" (ИАМН), предаде репортер на NOVINI.BG.

Тя поздрави д-р Цветеслава Гълъбова, директор на психиатрична болница „Свети Иван Рилски“ за усилията, които полага и разказа как е било отказано на неин пациент да бъде приет за лечение в многопрофилна болница и напомни, че и хората с психични проблеми също се разболяват.

Какво правим с психично болните в България? Държавата ги забрави!

***


По думите му това, което е предвидено в Плана за възстановяване е да има амбулатории в далечните населени места. Това ще са 300 амбулатории,в които де факто няма кой да работи. Трябва да се изгарят поне още 3 центъра за психично здраве в София, както и няколко в страната, допълни той.

Проф. Хинков: Трябва да се изгради система за финансиране на психиатричната помощ чрез НЗОК

***


На ден влизат по 4,170 млн. евро от българите в чужбина.

У нас са влезли рекордните 1,32 млрд. евро от българи, работещи в чужбина

***


Правителството предлага да отпаднат таксите за обучение на студенти и докторанти в държавните висши училища, приети в местата, които държавата субсидира. 

За целта ще бъдат инициирани промени в Закона за висшето образование, които ще бъдат качени за обществено обсъждане на strategy.bg днес.

Правителството предлага отпадане на таксите за обучение на студенти и докторанти

***


Когато си мислиш, че идиотщината е стигнала горна мъртва точка и повече няма накъде… се оказва, че винаги има накъде. 

Сега „новината“ е, че ЕС щял да забранява снежните човеци. 

И вярват. На всичко вярват. Само да им кажат, че ЕС нещо ще забранява и… вярват. Утре ще ги заплашат, че ЕС ще им забрани дишането и ще повярват. 

Ниско-образовани, без елементарна адекватност в светоусещането, без грам критична мисъл. 

ЕС забранява ракията, шкембе чорбата и дюнерите - поредните евромитове и измишльотини

***


Украйна има милионна армия и 30 милиона работещи, които заедно защитават Европа и света, заяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю за германския телевизионен канал А Ер Де, цитирано от Укринформ.

Зеленски: Украйна има милионна армия и 30 млн. работещи, които заедно защитават Европа и света

***


Президентът на Русия Владимир Путин се регистрира като кандидат за президентския пост, предаде Ройтерс, като се позова на Централната избирателна комисия. Президентските избори в Русия ще са на 15-17 март.

Путин се регистрира като кандидат за президентските избори

***


Про-иранска групировка пое отговорност за удара по военната база на САЩ в Йордания", предаде израелската медия нюзру.

Проиранска групировка пое отговорност за удара по военните на САЩ в Йордания


***

Япония обяви, че също спира финансирането на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (УНРВА) заради обвиненията на Израел, че някои от служителите ѝ са участвали в нападението на Хамас срещу еврейската държава на 7 октомври, предаде Франс прес.

 

Япония спира финансирането на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци

***


Великобритания, Германия, САЩ, Австралия, Канада и други страни, включително Япония, вече спряха финансирането на агенцията за помощ, която оказва жизненоважна подкрепа на хората в Газа, отбелязва Ройтерс.

И Австрия спира финансирането на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци

***


Най-малката от трите пирамиди в Гиза - пирамидата на Микерин, ще бъде възстановена в оригиналния й вид от египетско-японска археологическа експедиция, съобщи онлайн изданието „Иджиптшън стрийтс", цитирано от БТА. 

Амбициозният проект, който се очаква да продължи три години, е ръководен от генералния секретар на Върховния съвет за антиките на Египет Мустафа Уазири и известния японски египтолог и президент на Международния университет Хигаши Нипон д-р Сакужи Йошимура.

Първоначално учените ще изследват падналите блокове от външната облицовка на пирамидата с технологии като фотограметрия и лазерно сканиране, а крайната цел е да ги поставят обратно на фасадата на хилядолетната постройка.

Възстановяват външната облицовка на една от пирамидите в Гиза

***

 

Водещи новини

Още новини