Възстановяват външната облицовка на една от пирамидите в Гиза

  • 29 януари 2024 07:07

  • 1402
  • 2
Възстановяват външната облицовка на една от пирамидите в Гиза
© Getty Images

Най-малката от трите пирамиди в Гиза - пирамидата на Микерин, ще бъде възстановена в оригиналния й вид от египетско-японска археологическа експедиция, съобщи онлайн изданието "Иджиптшън стрийтс", цитирано от БТА. 

Амбициозният проект, който се очаква да продължи три години, е ръководен от генералния секретар на Върховния съвет за антиките на Египет Мустафа Уазири и известния японски египтолог и президент на Международния университет Хигаши Нипон д-р Сакужи Йошимура.

Първоначално учените ще изследват падналите блокове от външната облицовка на пирамидата с технологии като фотограметрия и лазерно сканиране, а крайната цел е да ги поставят обратно на фасадата на хилядолетната постройка.

Археолози откриха нови останки от Храма на слънцето в Кайро

Пирамидата на Микерин или Менкаур е най-ниската от трите пирамиди на платото в Гиза. Тя е построена най-късно и е била гробница на Микерин - петия фараон от Четвъртата династия на Древен Египет, управлявал между около 2575 и 2465 г. пр.н.е.

Във вътрешността й е бил открит черния каменен саркофаг на владетеля, но е бил изгубен при превозването му по море до Англия през 1838 г.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1402 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.01.29 | 09:58

2
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

2024.01.29 | 08:20

1
А защо не я съборят, тва е паметник на феодали диктатури.

Добави коментар

Водещи новини