Водещите новини! Новите шофьори няма да могат да карат след 22.00 ч. Отпада забраната за украинско зърно (и още…)

Wikimedia/canva/freepik/Novini.bg
share

   ***   

   Водещите новини за деня до 13.00 ч.,   
   на 14 септември   

 

„Предлага се ограничение в мощността на автомобилите, които младите шофьори могат да управляват през първите две години, и да имат забрана да шофират през нощта. Мотивите за последното бяха, че статистика сочи, че 12-13 процента от катастрофите са предизвикани от нови водачи, а нощно време този процент нараства двойно", коментира в "Кой говори?" по Дарик радио Илия Тодоров от Българска асоциация на пострадалите при катастрофи.

Предложение: Временни книжки с изпитателен срок за младите шофьори

***

Забраната за внос на зърно от Украйна беше лишена от каквато и да било икономическа логика по ред причини. Това написа във Фейсбук икономистът Никола Филипов. 

Първо, от нея губеше и тепърва щеше да губи крайния потребител, заради по-високите цени на произведената продукция. И то най-застрашените от бедност социални групи. Оттук може да се доразвие и тезата, че едно задържане на високите цени на храните може да ни отдалечи от Еврозоната заради поддържането на по-висока инфлация.

Икономистът Никола Филипов: Забраната за внос на зърно от Украйна беше лишена от каквато и да било икономическа логика

***

НА ЖИВО: Депутатите решиха да отпадне забраната за внос на зърно от Украйна

***

Той не се поддава на това предизборно говорене с яснота, че мандатът му на този пост е изключително кратък. 

Той се държи така, както един премиер трябва да се държи в тази ситуация. Дава спокойствие на обществото и на бизнеса. 

Дава положителен сигнал към партньорите ни в ЕС, най-вече към инвеститорите в българската икономика, защото пред нея има много големи възможности. 

Денков излъчва стабилност, увереност и спокойствие в публичната си комуникация“.

Радан Кънев пред Novini.bg: Денков излъчва стабилност, увереност и спокойствие в публичната си комуникация

***

Забраната за внос на украинско зърно, която служебният кабинет поиска от ЕК, към момента е нанесла щети на хазната в размер на 146 млн. лв. от невнесено ДДС. Ако забраната продължи до края на годината, очакваме щети от 40 млн. лв. на месец.

„Блокират не само украинското зърно. Блокират преработвателите, които имат едни от най-големите мощности в региона, чийто износ е съществена част от БВП. Блокират достъпа на най-бедните до евтини хранителни продукти, заради поддържаната висока - над пазарна - цена на суровините. Блокират България за еврозоната, заради поддържаната висока инфлация.

Блокират изпълнението на бюджета. Блокират България, заради политическите интереси на Радев, Възраждане и БСП“, написа икономистът Евгений Кънев.

Заради украинския внос: Кабинетът "Денков" ще бъде подложен на синхронизирани атаки

***

Австрия отхвърли призива на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да вдигне ветото си за присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство за свободно движение с твърдението, че в момента няма смисъл от разширяването на безвизовата зона, съобщи онлайн изданието "Юрактив".

Австрия след призива на Фон дер Лайен да допусне България в Шенген: Няма шанс

***

„Тази нощ в района на град Евпатория бе унищожен комплекс за противовъздушна отбрана „Триумф", чиято стойност е 1,2 милиарда щатски долара", добави медията, като се позова на съвместно изявление на двете силови структури в Киев.

Киев: Проведохме спецоперация в Крим

***

Ръководителите на най-големите технологични компании, сред които Илон Мъск и Марк Зукърбърг, посетиха вчера Конгреса, за да споделят плановете си за изкуствения интелект (ИИ), в момент, в който САЩ разработват нови закони за по-добър контрол на технологията, предаде Франс прес.

На закрита среща: Бил Гейтс, Мъск и Зукърбърг споделиха плановете си за ИИ в Конгреса на САЩ

***

Япония изстреля едновременно два космически апарата миналата седмица, единият от които има задача да кацне на Луната.

Интелигентният апарат за изследване на Луната (SLIM - Smart Lander for Investigating Moon), наречен "лунен снайпер", по план трябва да се спусне на естествения спътник на Земята след четири до шест месеца с висока степен на точност - с до 100 метра отклонение, в сравнение с обичайното разстояние от няколко километра.

Япония изпрати космически апарат към Луната

***

 

Водещи новини

Още новини