Заради украинския внос: Кабинетът "Денков" ще бъде подложен на синхронизирани атаки

  • 14 септември 2023 10:11

  • 4165
  • 23
Заради украинския внос: Кабинетът "Денков" ще бъде подложен на синхронизирани атаки
© Novini.bg/ Canva

Забраната за внос на украинско зърно, която служебният кабинет поиска от ЕК, към момента е нанесла щети на хазната в размер на 146 млн. лв. от невнесено ДДС. Ако забраната продължи до края на годината, очакваме щети от 40 млн. лв. на месец. Днес парламентът решава дали да отпадне забраната за внос на зърно от Украйна. Управляващото мнозинство и ДПС излязоха с позиция, че България трябва да не подкрепи удължаването на забраната за внос на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе.

Асен Василев: Забраната за внос на украинско зърно нанесе щети в размер на 146 млн. лв.

"Радвам се, че нашите зърнопроизводители се гордеят с качеството на своята продукция, която отговаряла на европейските стандарти. За разлика от украинската.

Радвам се, че се грижат за здравето на нацията, като не искат да допуснат украинска продукция на пазара, защото според тях не отговаряла на стандартите. Не се радвам, обаче, че в дни на тежка инфлация не виждат вноса на зърно от Украйна като анти-инфлационна мярка, а се тревожат, че “подбива” пазара им. Не се радвам, че свръхпечалбата, която реализират от тази инфлация не я предлагат обратно в хазната да подпомага най-бедните. Не се радвам, че искат на практика държавата да закриля свръхпечалбите им. Не разбирам и как така вмъкнаха темата за шистовия газ в техния протест - т.е там искат да внасяме, защото сме богати? Дали защото Украйна не изнася газ?

Икономистът Никола Филипов: Забраната за внос на зърно от Украйна беше лишена от каквато и да било икономическа логика

А най-малко се радвам, че изпитват хармонична загриженост по темата с Путин. По време на Източния икономически форум във Владивосток, Путин разкритикува сделката за зърното на Украйна, като каза, че вместо нуждаещите се бедни страни от украинското зърно се възползват държави от Европейския съюз. Апропо, Путин се беше загрижил как Европа се прецаква със санкциите за горивата и беше горещо подкрепен у нас на най-високо държавно ниво! ПП Това са го писал преди точно една година - открийте разликите с днес.

Блокират не само украинското зърно. Блокират преработвателите, които имат едни от най-големите мощности в региона, чийто износ е съществена част от БВП. Блокират достъпа на най-бедните до евтини хранителни продукти, заради поддържаната висока - над пазарна - цена на суровините. Блокират България за еврозоната, заради поддържаната висока инфлация.

Блокират изпълнението на бюджета. Блокират България, заради политическите интереси на Радев, Възраждане и БСП", написа икономистът Евгений Кънев.

 

"Правителството на Денков ще бъде подложено на синхронизирани атаки, от зърнопроизводителите, чийто политически представители са БСП, Възраждане и Радев. Не случайно всеки протест срещу добива на газ в Североизточна България се спонсорира от същите тези зърнопроизводители, които развавят заплахата, че отива житницата. За сведение за един сондаш при проучване се изисква няколко декара, а за добив 40 квадратни метра. От години се знае, че този бизнес има намесени руски или на бг бизнесмени свързани с Русия пари. За това и те се включиха активно в кампанията против Украйна, в частност украинското зърно.

Още по-странно е, че решението се взема в Народното събрание, но не протестират пред него, а хулят правителството, което ще изпълни решение на НС, за него друг вариант няма.

Същото е и с атаките срещу закриването на въгледобива - решението се взема от НС, протестите пред МС.

В случая има и предизборен елемент - кой е загрижен за регионите. Денков правилно казва, че тези решения са стратегически и трябва да се вземат от Народното събрание", пише дипломатът Илиян Василев.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
4165 23

Свързани новини

Коментари 23

Добави коментар
Тенев

2023.09.14 | 16:20

23
Към автора на това слабоумие- пише се ,,сондаж", а не ,,сондаш"! И това не ни е нужно- всички се опитват да избягат от тези горива, само ние, дето имаме над 300 слънчеви дни и сума ти язовири, се пънем да правим сондажи! То бива да сте малоумни, ама това е извън всякакви граници!
Абе

2023.09.14 | 13:32

19
Защо това жито не се внася от Европа а го пробутват на нас защото е заразно

2023.09.14 | 15:42

22
Опитвм се да светна като крушка ................ опитвам и какво ли не.
Подкрепа за родните зърнопроизводители!

2023.09.14 | 15:17

21
управляват ни безгръбначни политици, цената на хляба се определя преди всичко от цената на тока и горивата, а те са се повишили. НЯМА да ядем по-евтин хляб, а такъв с качество за животни, сиреч по-болна нация благодарение на сгл0бката...
ЗОРАН

2023.09.14 | 13:53

20
Начупете им главите на тия продажни подлоги. Позор
вие сте

2023.09.14 | 13:13

18
бок.луци, една платена гнусна клоака...
Ххс

2023.09.14 | 13:03

17
Ей кънев майка ти ще е.ба
Ник

2023.09.14 | 12:40

16
Ама, яж те си вие радиационното, генномодифицирано зърно от усрайна, Василев!
До 13

2023.09.14 | 12:22

14
Сръбец....ссср ...ПХЕНЯН ШЕ ДАВА СЪВЕТСКА ШАШКА НА ПУТИНА .....,ААААХХХАААА ...
КИМ ЧЕН УЙЙЙ

2023.09.14 | 12:23

15
ПХЕНЯН ШЕ ДАВА СЪВЕТСКА ШАШКА НА ПУТИНА .....АААААХХХААААА
Sarbeca Z

2023.09.14 | 12:04

13
Смърт за усраинската сган
ШИИБАМ ЧЕРВЕНИ ЛУМПЕНИ

2023.09.14 | 11:52

12
БСП, ВЪЗРАЖДАНЕ, РАДЕВ .... МРЪСНИ ГАААДОООВЕЕЕЕЕЕ ОТ КРЕМЪЛ ...

Добави коментар

Водещи новини