ЕК няма да удължи ограниченията за вноса на зърно от Украйна

  • 15 септември 2023 20:11

  • 1569
  • 2
ЕК няма да удължи ограниченията за вноса на зърно от Украйна
© Freepik
Слушай новината Слушай новината

Европейската комисия съобщи, че няма да удължи временните ограничения за земеделския внос от Украйна, чието действие изтича днес в полунощ. След края на този срок Украйна се съгласява да въведе мерки за избягване на затрудненията на европейския пазар, се посочва в съобщението.

Заключението на комисията е, че са отпаднали трудностите, изпитвани до неотдавна от България, Румъния, Словакия, Полша и Унгария. ЕК и засегнатите държави от ЕС, Украйна и Молдова са се договорили Киев да въведе в следващите 30 дни лицензи за износ на земеделски стоки. От утре украинската страна ще следи износа на четири групи стоки, за да предотврати изкривяване на пазара в съседните държави от ЕС.

Депутатите решиха да отпадне забраната за внос на зърно от Украйна

ЕК ще се въздържа от налагане на ограничения, докато мерките на Украйна са в сила и работят напълно, се отбелязва в съобщението. Комисията наложи временните ограничения за украинския внос от 2 май, като преди това засегнатите държави бяха въвели едностранни мерки. При въвеждането на европейските мерки на засегнатите страни бяха изплатени обезщетения.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1569 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Чъки

2023.09.15 | 20:52

2
Доверие на евроспермите нямаме повече

2023.09.15 | 20:26

1
Пълни глупости! Полша и Унгария са заявили, че няма да купуват пестицидите на Усрайна. Само нашите натегачи са се съгласили да убият родното производство и да ни тровят за да умрем по-млади и да на режим на системата с нашите пенсии.

Добави коментар

Водещи новини