На закрита среща: Бил Гейтс, Мъск и Зукърбърг споделиха плановете си за ИИ в Конгреса на САЩ

  • 14 септември 2023 12:27

  • 3029
  • 1
На закрита среща: Бил Гейтс, Мъск и Зукърбърг споделиха плановете си за ИИ в Конгреса на САЩ
© Getty Images, архив
Слушай новината Слушай новината

Ръководителите на най-големите технологични компании, сред които Илон МъскИлон Мъск Ѝлон Рийв Мъск (на английски: Elon Reeve Musk, /ˈiːlɒn ˈmʌsk/) е канадско-американски инженер, изобретател, и Марк Зукърбърг, посетиха вчера Конгреса, за да споделят плановете си за изкуствения интелект (ИИ), в момент, в който САЩ разработват нови закони за по-добър контрол на технологията, предаде Франс прес.

Сенатор Чък Шумър, лидер на демократичното мнозинство в горната камара на Конгреса, насрочи поредица от срещи при закрити врата, посветени на иновациите в областта на ИИ, за да могат законодателите да зададат въпроси на предприемачите относно тези нови компютърни програми, които завладяха света след пускането на ChatGPT миналата година.

Мнозина се безпокоят, че бързият технологичен напредък ще доведе до загуба на работни места, повече онлайн дезинформация и други вредни последици. "Днес започваме гигантско, сложно и жизненоважно начинание: полагаме основите на консенсусна политика за ИИ, която Конгресът може да превърне в закон", каза Шумър на срещата.

Главният изпълнителен директор на компанията OpenAI и създател на ChatGPT Сам Алтман и основателят на Microsoft Бил ГейтсБил ГейтсУѝлям Хѐнри Гейтс III (на английски: William Henry Gates III, по-известен като Бил Гейтс) също участваха в срещата, която беше закрита за медиите. 

Шефът на OpenAI има нови опасения за ефекта от изкуствения интелект

"Аз съм много оптимистично настроен по отношение на ИИ, но това не означава, че няма да има проблеми по пътя", каза Алтман при пристигането си на мястото на срещата.

"Съществува силен консенсус в полза на регулирането на ИИ", коментира Илон МъскИлон Мъск Ѝлон Рийв Мъск (на английски: Elon Reeve Musk, /ˈiːlɒn ˈmʌsk/) е канадско-американски инженер, изобретател, след срещата. "Дори и регулацията да не е съвършена, (...) последиците от излизането на ИИ извън контрол биха били тежки."

Meta има секретен проект за изкуствен интелект

Дълбоките политически разногласия във Вашингтон пораждат съмнения относно способността на Конгреса на САЩ да приеме ясно законодателство за ограничаване на внедряването на ИИ без предпазни мерки. От своя страна, технологичните компании лобират регулаторната рамка да остане лека, благоприятна за техните групи и иновации, отбелязва АФП.

Зукърбърг към Мъск: Ще се съсредоточа върху състезанието с хора, които приемат спорта сериозно

Това бе и първата среща между Илон МъскИлон Мъск Ѝлон Рийв Мъск (на английски: Elon Reeve Musk, /ˈiːlɒn ˈmʌsk/) е канадско-американски инженер, изобретател, и Марк Зукърбърг, станала публично достояние, откакто главният изпълнителен директор на Tesla и ръководител на социалната мрежа X предложи на своя колега от Meta да се бият в клетка.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
3029 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Тир за Германия

2023.09.15 | 03:35

1
Хубави хора. Те ще ни е... мамата.

Добави коментар

Водещи новини