Депутатите решиха да отпадне забраната за внос на зърно от Украйна

  • 14 септември 2023 11:40

  • 4109
  • 95
Депутатите решиха да отпадне забраната за внос на зърно от Украйна
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Депутатите решиха да отпадане забраната за внос на пшеница от Украйна. 

„За“ гласуваха 124 депутати, „против“ бяха 69, а 8 се въздържаха.

Дебатите продължиха близо три часа. С текста на проекторешението се предлага отпадане на извънредната мярка за забрана на внос на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна след 15 септември. Вносители са съпредседателите на „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено отКирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически и Атанас АтанасовАтанас АтанасовАтанас Атанасов завършва езикова гимназия в Хасково като един от отличниците на випуска. Има, от ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се сДелян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на и Хамид Хамид, както и Румен ХристовРумен Христов Румен Христов е български политик, кандидат за президент на СДС. Христов е роден на 27.12.1955 г. в и Александър Иванов от ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на.  

Лидерът на партия „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председателКостадин КостадиновКостадин КостадиновКостадин Костадинов е роден на 1 април 1979 г. в град Варна. Завършва магистратура по балканистика коментира действия на военния министър Тодор Тагарев: „Ние поискахме оставката на Тагарев, а той с неописуема наглост същото това лице назначи свой колега от държавните служби на Украйна. Той излъга, че заплата от Украйна не е получавал, а след това се установи, че са му плащали украински НПО-та. След като Тагарев се назначи за министър на отбраната, той назначи Калин Димитров за шеф на "ТЕРЕМ".“

„Обидно и унизително за нас е, че само преди две седмици един българин в Украйна, и то неслучаен българин, беше наказан в Украйна – кметът на Болград бе наказан с акт и предупреждение от езиковия омбудсман на Одеска област. Там, ако говорите на недържавен език, вие сте глобявани. Сергей Димитриев, в хода на заседанието на общинския съвет в Болград, за няколко минути е използвал реч и думи на т.нар. недържавен език. Глобата е наложена веднага, тя не се обжалва. Това е практика, която очевидно управляващите у нас защитават“, допълни още той.

Тагарев разкри има ли опасност от руски военни действия на територията на България

Припомняме, че кметът на Болград през юли се подписа под остро писмо, осъждащо изяви именно на лидера на „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“.

"Темата с вноса на храни от Украйна вече се дискутира доста време, не само у нас, а и на всички срещи на министрите на земеделието в ЕС. Притесненията от страна на земеделските производители са големи, защото Украйна е изключително мощна аграрна страна, с огромни обеми, но основателното притеснение е, че Украйна не изпълнява тежките изисквания, които са наложени от ЕС в производството на земеделска продукция. Предвид това, че страната е във война, България полага всички усилия в подкрепа на Украйна. Осигурени са коридорите на солидарността. Премиерът проведе разговор с гръцкия премиер, осигурени са коридорите до Кавала и Солун“, коментира земеделският министър Кирил ВътевКирил ВътевКирил Вътев в член на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите и собственик на.

„Въпросът е какво се случва след 15-ти септември. Притеснението на петорката произведе намерението да се иска продължаване на тази забрана, и аз я подкрепях в четири срещи. Но на последния МС бяха изнесени макроикономически показатели, които показват, че не е толкова притеснително България да се откаже от желанието за продължаване на тази забрана, защото има възможност да се набележат мерки за подкрепа на производителите ни там, където възникнат проблеми. До момента има внос от Украйна; има внос на сухо мляко, което действително прави дъмпинг на производителите на свежо мляко. Има внос и на слънчоглед, влизащ през Румъния като румънски“, допълни той.

„Затова приех аргументите на МС и предприемаме следните мерки: завишаваме контролът на абсолютно всички украински стоки, като стриктно ще се контролира наличието на радиоактивност и на тежки метали. Ще проведем среща със зърнопроизводителите, очакваме да ни представят техните притеснения и въпроси, за да получат абсолютно коректни отговори и да набележим програма за действие. Това е статусът на решението към момента. Като висш ръководен орган в държавата, очакваме решението на НС. Решението на МС е ясно, известно и е внесено вече при вас“, завърши министърът.

Заради украинския внос: Кабинетът "Денков" ще бъде подложен на синхронизирани атаки

Деян Николов от „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“ заяви: „Това, което сте напът да извършите, може да го напишем като пример за национално предателство. От онзи ден правителството се опитва да изсмучат данни от пръстите си, за да защитят предложението си.“

„Никой не е по-голям от хляба. Нека не превръщаме темата за хляба в популизъм и тенденциозни политически изказвания. От Украйна и в момента влиза всичко - и пчелен мен, и сухо мляко, и слънчоглед. Причината да завишим контрола са изказвания в медиите“, коментира министър Вътев.

„Никога не съм бил с наведена глава, нито с наведен поглед. В моя чест е свирил българския химн, господин Костадинов, във ваша не знам дали е свирил. Имаме много работа, не е сериозно да слушаме подобни нелепости. Не сте ме назначили вие, за да ми искате оставката“, коментира министър Вътев.

От "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" заявиха, че Вътев е служител, и припомниха: "Ние сме парламентарна република и министърът ни е подчинен, нека не забравяме." От БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е заявиха, че думите на министъра са неуважителни към депутатите.

"Когато министър-председателят ви е наглец, вие си позволявате да се държите така. Не забравяйте, че не сте във фирмата си за шпек", каза Цончо Ганев.

„Министърът не е задължен да седи тук. Нямаме парламентарен контрол. Той е тук на добра ВоляВоляВоля е българска либерална политическа партия. Тя е основана на 15 юли 2007 г. по инициатива на, не е тук, за да е нападан и тормозен. В момента се използват политически дъвки, за да се губи времето и да се тормози министър, вместо НС да приеме важните законодателства, които са ни в дневния ред“, коментира Настимир Ананиев.

„Всички осъзнаваме, че когато сме в общ пазар, цената на този тип стоки като зърното се определя от този общ пазар. Всички знаем, че когато има повече от една стока, независимо каква е тя, тя влияе на цената на този пазар. В случая знаем, че нашите животновъди в момента имат нужда от подкрепа за цената на фуражите. Тук има силни икономически аргументи. Благодаря на министъра, който имаше смелостта да види целия икономически аргумент, а не да говори от името на една сравнително малка група от българското намаление. Горд съм, че това е нашият министър на земеделието. Не той само е служител на народа – всички сме служители на народа и трябва да се съобразим с всички тези 7 милиона души. Аз предпочитам месото да е малко по-евтино, олиото и хляба да са с по-ниска цена“, заяви Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически.

Радостин Василев коментира речта на Петков: „Изумително е, че човек със сто думи в речника може да изговори такива глупости от трибуната.“

„И досега сме внасяли от Украйна слънчоглед. Той не е отровил никого. Зърнените култури също се произвеждат в Черноморския басейн – Русия, Украйна, България, Румъния. На запад най-големият производител е във Франция. Всички извън черноморския басейн имат нужда от внос на зърно. И сега ще имаме нужда от внос на слънчоглед, това не е драма. Въпросът е цената. Слънчогледът не е борсова стока, докато пшеницата и царевицата са борсови стоки“, коментира Вътев.

„Фирмата, от която аз идвам, господин Ганев, и идвам с гордо вдигната глава, е внесла в държавния бюджет 18 млн. лв.“, допълни още министърът в отговор на думите на депутата от „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“.

„За пореден път присъстваме на ситуация, в която Министерски съвет се опитва да си измие ръцете чрез Народното събрание. Ние от ИТН няма да подкрепим това решение. Това криене на правителството значи, че то е некадърно“, заяви Тошко ЙордановТошко ЙордановТошко Йорданов Хаджитодоров е български сценарист и политик. Роден е на 2 май 1970 г..

Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за коментира: „Обсъждаме сложен въпрос, който има геополитичеко, европейско и национално измерение. Ние няма да подкрепим това решение. За нас от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е то е предателство на българския национален интерес. Хлебопроизводителите нито по време на забрана, нито по време на разрешени внос използват украинско зърно за производство на български хляб. Те не искат да ползват украинско зърно, защото ги е страх, че ще си замърсят производството и няма да има очистване години наред. ДДС не се плаща при износ, какво ДДС искате да събирате?“

„Провокирате този източноевропейски блок. Ако Европа реши да продължи забраната, вие ще я вдигнете ли? Зърното на Украйна не отговаря на изискванията за производство на европейските норми, каза земеделският министър. Сигурни ли сте, че контролът върху зърното ще си свърши работата? Стои и здравният въпрос. Искаме да сме солидарни първо с българския народ, а след това с украинския. Нека поставим на първо място българския национален интерес, българското производство.“

Икономистът Никола Филипов: Забраната за внос на зърно от Украйна беше лишена от каквато и да било икономическа логика

Депутатите решиха да излязат в извънредна едномесечна ваканция заради местните избори. Народното събрание да заседава на 18 и 19 септември, на 25 и 26 септември и на 2 и 3 октомври т.г., а пленарни заседания да не се провеждат от 11 до 13 октомври включително, от 18 до 20 октомври включително и от 25 до 27 октомври включително, решиха те.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
4109 95

Свързани новини

Коментари 95

Добави коментар
Г

2023.09.15 | 22:26

95
Наще докато не свалят цените така ще бъде

2023.09.14 | 16:28

94
6 милиона българи без свои представители в парламента
Sasho Vitanov - 17.05.1976 - Перник

2023.09.14 | 13:42

79
До главния редактор на новини бг, че кво да ти приказвам че момче.
Надежда Дойчева

2023.09.14 | 15:36

93
Че познат че ми звучиш че. А че ?
Sasho Vitanov - 17.05.1976 - Перник

2023.09.14 | 13:44

81
редактирай ме. че обърках "пипне".
Бивш от МВР76

2023.09.14 | 13:43

80
Око да види че ръка да пипене.

2023.09.14 | 15:29

92
Депутатите решиха по нареждане на Сащ страх голям.
пп спермите

2023.09.14 | 15:28

91
тези от пп щяха да вкарват тиквата и доган взатвора а какво стана
Подкрепа за родните зърнопроизводители !!!

2023.09.14 | 15:16

90
управляват ни безгръбначни политици, цената на хляба се определя преди всичко от цената на тока и горивата, а те са се повишили. НЯМА да ядем по-евтин хляб, а такъв с качество за животни, сиреч по-болна нация брлагодарение на сгл0бката...

2023.09.14 | 15:04

89
Всички български политици са корумпирани кукли на конци, които само говорят неща несвързано и казват неща които никой не се изтересува, а за важните неща никой не говори никой нищо не прави.

2023.09.14 | 14:50

87
Украинско правителство командва българския народ.

2023.09.14 | 14:54

88
kolega usraina komandva ciala evropa no kakvo da se napravi kato vsicki urodi sas slugi na kravarite
Дупедавците

2023.09.14 | 14:49

86
не са решили нищо! Просто са гласъвали така както им са продиктували от козяк! Българските зърнопроизводители кучета ги яли, важно е да сме "солидарни" с колектияния запад. Море мама....
Кви са тия …лсл

2023.09.14 | 14:17

83
Глупости. Внос на зърно? Малко ли се произвежда в БГ?

2023.09.14 | 14:45

85
3ти или 4ти сме в Европа по производство! Тези продажници и некадърници от ПП-ДБ и сие слушат какво им кажат от посолството,нали с парите усраните ще плащат оръжията си на САЩ...а оФцата българска(народа) трае и спи! Путин им виновен сигурно...

Добави коментар

Водещи новини