Граждани: Как да сме сигурни, че институциите работят в полза на хората?

pixabay, СО
share

Днес на вашето внимание предлагам едно отворено писмо, изпратено от граждани – данъкоплатци, живеещи в пределите на софийския район „Възраждане”. Хората, които са си купили жилища в блоковете 18 и 16 на Зона Б-5 се обръщат към институциите с апел за съдействие и имат пълно право на това да защитават своите граждански права. Със своите данъци и такси те осигуряват заплатите и препитанието на безбройните чиновници, работещи в съответните ведомства, които им дължат отговори. Проблемите на тези софиянци вече бяха отразени в телевизионни репортажи и в електронни сайтове. Но решението на създадените неудобства за хората е в ръцете на институциите и тяхната воля да изпълняват съвестно задълженията си. Така, както публикуваме отвореното писмо на гражданите, сме отворени и за становищата на съответните държавни и общински структури, които ще публикуваме, ако ни бъдат изпратени. Дано обаче не станем за пореден път свидетели на прехвърлянето на вината и отговорностите като горещ картоф от едни ръце в други, тъй като това е контра продуктивно и не води до нищо добро, както сочи практиката в такива случаи.

Ще си позволя да припомня и в контекста на предстоящите местни избори, че от този район има излъчени общински съветници, районен кмет, също така депутати, политици. Сега всички те имат право да докажат за чии интереси работят – за тези на гражданите, или само за собствения си келепир. И да опровергаят ширещото се убеждение, че българите и управляващите ги политици живеят в два различни свята, без пресечна точка.

Ето какво пишат данъкоплатците:

ОТВОРЕНО ПИСМО


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       До:
                                                               Министъра на регионалното развитие и благоустройството
                                                               Кмета на гр. София
                                                               Гл. архитект  на Столична община
                                                               Гл. инженер  на Столична община
                                                               Омбудсмана на РБългария
                                                               Медиите


Относно: застрояването на УПИ I-525 (кв. № 335б), район Възраждане, по плана на гр. София „сграда със смесено предназначение и подземни гаражи” до блок 18 в зона Б-5, кв. Възраждане, София и промяната на уличната мрежа

Уважаеми г-н Министър,
Уважаема г-жо Кмет,
Уважаеми г-н Главен архитект,
Уважаеми г-н Главен инженер,
Уважаема г-жо Омбудсман
Уважаеми дами и господа,

Ние, живеещите в блок 18, блок 16 и съседните блокове, изразяваме своето несъгласие със строителството на нова сграда пред бл. 18 и промяната на уличната мрежа в резултат на строежа. 

С поставянето на строителните заграждения вече е възпрепятствано нормалното достъпване на живеещите в блок 18 до входовете на блока, поради прекъсването на улицата и превръщането  ѝ в еднопосочна улица без изход, както и е невъзможен достъпът на коли на Спешна помощ и Пожарната. Притеснени сме, че в резултат на подпочвени води инфраструктурата около блок 18 пропада (видимо е от образувалите се пукнатини около блока,  неравностите и пропаданията по тротоарите и пътното платно по ул.”Одрин”),

а построяването на новия блок (според мнението на специалисти ) ще задълбочи проблема и може да доведе до катастрофални последици. Новата организация на движението, която е предвидена, е изключително неприемлива, тъй като ще затрудни придвижването около блоковете и ще представлява опасност за хората и най-вече за децата. Ще се ограничи и без това недостатъчната площ за паркиране (блок 18 не разполага с прилежащ паркинг). Застрояването в района е динамично и интензивно и поставя въпросите: Ще има ли достатъчно въздух за всички (намаляват междублоковите пространства, изсичат се дърветата)? Как ще се придвижваме и ще имаме ли нормален достъп до жилищата си? Как ще се справим с шума? Изобщо – безопасна ли е средата, в която живеем?…
Изразяваме и нашето съмнение относно начина, по който общинският имот  е продаден с част от улица и са издадени разрешителни за строеж.
Всеки един от нас е съвестен данъкоплатец, който има не само задължения, но и права. Наше право е да изискваме да живеем в спокойна градска среда, с изградена удобна и безопасна инфраструктура. Вярно е, че правилата и нормативните документи са за да се спазват и да служат на хората, но трябва и да се променят, когато са неефективни и носят повече вреди, отколкото ползи. Задачата на специалистите е да открият проблемите и да намерят правилните решения, а не да се оправдават, както направиха от община Възраждане.


Затова очакваме Вашата компетентна намеса и молим за съдействие, като от наше име потърсите отговорите на въпросите:
1. Защо се наложи общински имот да бъде продаден (вместо да остане зелена площ или да бъде изграден паркинг за нуждите на живеещите)?
2. Била ли е достатъчно прозрачна процедурата по продажбата (защо никой от живеещите не е разбрал за продажбата)?
3. Как се променя транспортна схема и организация на движението, която не е в полза на гражданите, а е предпоставка за нарушаване на правилата и затруднено придвижване?
4. Ако в регулационните и строителните планове се открият несъвършенства (от специалистите, освен ако не са некомпетентни или не работят в полза на нечий интерес), не следва ли да се подадат сигнали и да се направят промени, вместо сляпо да се подчиняваме на нормативните документи и те да бъдат оправдания за неадекватни решения и одобрени документи за строителство?
5. Как ще бъде обяснена промяната в плана за застрояване и обоснована необходимостта от нови жилища в района (действие, което не е в полза на хората, обитаващи района)?
6. Направени ли са (и коректни ли са) геологически проучвания за безопасност на сградите, след като има констатирани проблеми на такива в съседство?
7. Как да сме сигурни, че институциите работят в полза на хората?
8. Какъв град ще завещаем  на децата си?

Какво ще се случи утре зависи от действията или бездействията ни днес!
                                                                        Аз мога
 Ако мислиш "сразен съм", сразен си.
Ако мислиш " не смея", не смееш.
Ако казваш "бих искал", но си мислиш "не мога",
просто няма как да успееш.
Ако мислиш, че губиш, "загубен си",
ще ти каже светът без упойка -
успехът се крие в твоята воля
и е в умствената ти настройка.
Ако мислиш "назад съм", назад си,
който мисли високо, не пада.
Просто трябва да бъдеш напълно уверен,
щом си тръгнал да дириш награда.
Не най-силният,
нито най-бързият обезателно грабват залога,
но човекът,
който печели играта,
е тоз,
КОЙТО МИСЛИ "АЗ МОГА"!
Уолтър Уинтъл

                                               С уважение и в очакване: живеещите в блок 18, блок 16 и съседи
30.06.2023 г.
София

 

Водещи новини

Още новини