Симеон Ставрев, ДБ пред novini.bg: Има много уплашени от тенденцията ново реформаторско мнозинство да управлява София /II-ра част/

  • 23 февруари 2023 13:18

  • 1226
  • 0
Симеон Ставрев, ДБ пред novini.bg: Има много уплашени от тенденцията ново реформаторско мнозинство да управлява София /II-ра част/
© личен архив, уикипедия

Ще успее ли общината в най-населения български град да си върне обратно къпалнята „Мария Луиза? Има ли напрежение между десните в столицата? Как се управлява тя? Днес продължавам разговора ни със Симеон Ставрев, общински съветник първи мандат в СОС от квотата на ДБ. Той е софтуерен инженер. Вчера коментира как се вземат важните за софиянци решения от техните градски избраници в СОС? Какво казват на хората управници, които налагат нова билетна система и само месец по-късно я отменят? Защо сметките ни за парно са високи и чия е вината затова?

- Ще успее ли общината да си върне собствеността над къпалнята „Мария Луиза”, която е в Борисовата градина и скоро гърмя пореден скандал с изсичането на дървета от парка?

- Къпалнята е продадена от предишни общински управления на Румен Гайтански, наричан Вълка през 2003 година. СО сега е блокирана и не може да прави нищо там, защото е в смесено дружество, което няма право да упражнява контрол. Вярно е за скандала с изсечените дървета, а преди ден стана ясно, че охраната на частника е пуснала техника, която е извършила безобразието. Управителят на къпалнята „Мария Луиза” признава пред СОС, че фирмата секла дърветата, също била на Вълка, извозвала смет в столицата, дори и в момента го прави, а общинската „Чистота” им дава работа. Реално погледнато,

замесването на районния кмет на Средец Трайчо Трайков беше неоснователно,

тъй като той няма как да възпре частния собственик и неговите инициативи като тази да прати свои хора да секат през нощта. Затова смятам за нечестно председателят на СОС да се мъчи да прехвърля вината върху Трайчо Трайков. Виновни са охраната на парка, допуснали безобразието да се секат дървета.

- Борисовата градина като парк от национално значение не е ли под особена екозащита и въобще има ли начин общината да си върне продадените имоти там, не само къпалнята, знаем и за продажби в Погребите и т.н.

- Единственият изход, който аз виждам, е общината да се опита да си върне собствеността и после СОС да решава какво да се прави.

Не бива да се продължава по порочния досегашен способ. Впрочем по подобен начин са били приватизирани не малко паркинги в столицата, както и тоалетните, чието предназначение е променено и т обектите частни лица печелят пари.

- Пък софиянци нито има къде да паркират, нито къде да се изпикаят, с извинение...

- Всичко зависи от волята на частните собственици дали искат да върнат обратно на общината терените и обектите и после СОС да решава за предназначението им. Не сме в 90-те години на миналия век, трябва вече, крайно време е, да се сложи ред в общинските дела. Мисля, че ние, десните партии обединени можем да се справим.

- Има ли напрежение в столицата между ДБ и „Спаси София” на Борис Бонев затова кой да води бащина дружина, както се казва?

- Не, няма нищо такова. Работим заедно, внасяме съвместни доклади и т.н. , това са зловредни вести, разпространявани от сайтове за фалшиви новини. Предполагам и че има много уплашени от тенденцията ново реформаторско мнозинство да управлява София. Статуквото има интерес да лансира подобни измишльотини, тъй като е наясно, че за него изборите вече са изгубени.

- По ваша преценка, как се управлява София сега и какво можете вие да предложите по-различно и по-добро занапред?

- Смятам, че сега не се управлява добре и това ще се види ясно на местните избори наесен. Всички основни проблеми на столицата остават нерешени. Иначе аз съм изключителен оптимист за бъдещето на града. От ДБ сме твърдо решени да  разбием проблемите тук в обединение с новото реформаторско мнозинство. Дължим това на софиянци. София има бюджет от над 2 млрд.лева и ако тези пари се ползват рационално, могат да допринесат за по-комфортния живот на всички нас.

Симеон Ставрев, ДБ пред novini.bg: Притеснен съм какво ще остави ГЕРБ в София след управлението им /I-ва част/

- Ще се кандидатирате ли отново за общински съветник?

- Ако от моята партия „Да, България” ме номинират, да. Още не сме обсъждали това, чак след извънредните парламентарни избори ще го направим. С удоволствие бих работил отново в СОС. Имам идеи за по-добри неща, дори в момента работя по някои от тях.

- Одобрявате ли начинът, по който се правят листите и не мислите ли, че няма да е зле гражданите от районите да си познават своите представители в СОС?

- Аз отговорно мога да кажа, че начинът, по който се правят листите в „Да, България”, е абсолютно демократичен. Ние правим вътрешни електронни избори с наше приложение, чрез което делегатите редят общинските съветници. Смятам, че водещ мотив на хората, когато си избират представители, трябва да е работата, която претендентите са свършили или не са. В цялост съм категоричен, че София може много повече и както вече споменах,  съм голям оптимист, че града ни ще се подобрява все повече.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1226 0

Свързани новини

Водещи новини