Вдигат протест срещу прахоляк задушаващ детска градина в София

share

Директорка на детска градина ще организира протест утре пред входа на Столична община на ул. Московска 33 срещу запрашаване, което според управата на заведението застрашава живота на 45 деца. 

В открито писмо изпратено до novini.bg Деси Стоева твърди, че се е опитвала да намери решение на въпроса цели пет години. Ето и част от писмото:

"Вече пета година се жалваме пред различни институции, за да опазим здравето на децата ни, но за съжаление без резултат. През годините получавахме различни обяснения за това как не може да се направи нищо по въпроса поради различни причини и обстоятелства. Последното подобно писмо получихме на 18.06.2011 г. от инж. Теодор Петков, зам. кмет на Район „Витоша”. С него бяхме информирани, че поради предстоящите инфраструктурни проекти за изграждане на канализационна мрежа на „Софийска вода” АД, отново не трябва да разчитаме на асфалтиране. Впоследствие ние от своя страна изпратихме запитване до „Софийска вода” АД относно инвестиционните им планове за изграждане на канализация в района. От отговора, който получихме на 02.05.2012 г., става ясно, че каналът пред детската градина е редовно изграден, цитирам: „За имота на ул. „Българска легия” 17 има редовно изграден канал пред фронта на парцела” (цитат от писмо на „Софийска вода” АД до ЧДГ „Къща на децата”). На 25 юни 2012 г. с проблема лично запознахме представители на Столична Община, отговарящи за асфалтирането на улиците в района, но отново проблемът не беше решен.

Асфалтирането на улицата става още по-спешно в разгара на летния сезон, през който дори леко преминаващ автомобил вдига огромни облаци прах, които се вдишват от децата в градината. Тревога буди и фактът, че концентрацията на прахови частици във въздуха би могла да доведе до развитие на респираторни алергии и алергичен ринит. Друг риск за здравето на децата е свързан с чувствителността на очите им към фините прахови частици. Това би могло да е предпоставка за увреждане на тяхното зрение", се казва в писмото.

Водещи новини

Още новини