Водещите новини! Пореден ден с висок брой на новозаразени и смъртни случаи от COVID-19

Pixabay
share

1. 4 013 са новите случаи на коронавирус в България при направени 20 647 теста през изминалото денонощие, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Положителни проби са дали 19,4 процента от всички изследвани.

12 773 от тестовете за последните 24 часа са PCR, като 2 420 от тях са положителни. Направени са и 8 174 бързи антигенни теста, от които 1 593 са с положителен резултат. Kъм днешна дата направените тестове са общо 2 155 426.

4013 новозаразени с коронавирус у нас и още 125 починали

2. Последните 10 дни с третата вълна много голям брой пациенти търсят помощта ни, сподели в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова. Само за три часа вчера е получила 6 съобщения за пациенти, влезли в ковид системата.

Факт е, че пациентите особено тези, които не са осигурени, когато се разболеят нямат възможност да получат безплатните PCR, които даваме за осигурените пациенти. Те не търсят лекарска помощ, защото нямат личен лекар. Но в края на краищата и тези хора боледуват. Непрекъснато се пита защо при нас е така смъртността. Защото имаме много пациенти здравно неосигирени без PCR и антигенни тестове, които не са влезли в системата. Те не съществуват като болни за системата", обясни д-р Николова.

Д-р Гергана Николова: Когато има ваксини, ще работи всичко

3. Основните количества в следващите месеци ще бъдат от РНК ваксини срещу коорнавирус, така че хората ще могат да избират, увери директорът на Изпълнителната Агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Както стана ясно вчера, България ще получи близо 1,3 млн. ваксини на "Пфайзер - Байонтек". Това стана благодарение на две седмици тежки преговори между държавите членки на ЕС. Първоначално не беше постигнато споразумение на експертно ниво и трябваше да се включат лидерите. Националният интерес беше застъпен от премиера и това позволи на България да получи тези 1,3 млн. дози, уточни Кирилов.

България ще получи над 3,2 млн. дози само от РНК ваксините срещу COVID-19

4. За какво да внимаваме, когато попълваме изборната бюлетина, за да не се счита за недействителна, обясни пред БНР Соня Йончева, секретар на Районна избирателна комисия - Видин.

"Недействителни са бюлетини, които нямат два поставени печата на гърба, недействителни са тези, върху които вота е отбелязан с химикал пишещ с различен цвят от синия, недействителни са тези бюлетини, на които номера на бюлетината не отговаря на номера на кочана.

Ето кои бюлетини ще се считат за недействителни

5. Десетки купонджии танцуваха на популярен плаж близо до центъра на Барселона, като някои от тях не носеха маски и демонстративно не спазваха правилата за социална дистанция, наложени заради коронавируса, предаде Ройтерс.

Партито е било вчера, но полицията съобщи за него днес.

Импровизираният купон е станал на плажа Барселонета. Полицията поясни, че е предупредила купонджиите, че нарушават санитарните рестрикции.

Купонджии танцували на популярен плаж в Барселона без маски и дистанция

 

Водещи новини

Още новини