Фандъкова: В София са нужни по-твърди мерки

Novini.bg
share

Ситуацията в София безспорно изисква налагането на по-твърди ограничителни мерки. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която се включи в редовния брифинг на НОЩ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33008

Отчитаме 35% увеличение на хоспитализациите за последните 10 дни. В момента там има над 2100 пациенти. При ноемврийската вълна постигнахме тези показатели на 30 ноември с 2264 пациенти, каза кметът на София.

В същото време, 36% е ръстът на хората, които се нуждаят от интензивно лечение. Това ангажира голям брой специалисти и пречи за обособяването на допълнителни болнични легла, добави тя.

Ръст се отчита и при децата, които се заразяват с COVID-19 и се нуждаят от болнично лечение.

Д-р Илиев: Болниците са на колене, по-рано трябваше да въведат мерки

"Вече трети ден броят на повикванията на Спешна помощ е изключително висок", подчерта Фандъкова.

Продължава да действа мярката за финансова подкрепа за майките, които остават вкъщи, за да гледат децата си, напомни тя. Ще бъдат разрешени индивидуалните занимания с психолози за децата, които имат нужда от това. Продължава и мярката за хората в неплатен отпуск, които могат да получават обезщетение в размер на 75% от тяхната заплата. Продължават работа ковид-кабинетите в 9-е общински ДКЦ-та в София, където хората могат да направят безплатен тест, за да не натоварват болниците. 

"Зная колко е трудно решението и, че засяга всички. Опитахме да направим всичко за учениците и децата в детските градини. Засегнати са и бизнесите. Всички трябва да положим максимални усилия, надяваме се за последно през този сезон, за да се справим със ситуацията. Психолозите и специалистите ще работят, защото е много важно да не се прекъсва работата им", каза още тя.

Фандъкова ще предложи удължаване на дистанционното обучение специално за София и за дните 1 и 2 април, които остават непокрити от националните мерки, които ще влязат в сила от понеделник, 22 март.

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33008

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини