Рокери от Пловдив и София на война заради църквата в Батак

share

Рокери са финансирали изработка на огромен кръст от месинг, който ще бъде осветен на място от митрополит Николай, след което ще се издигне на купола на храма, пише в. Марица.

100 машини на пловдивското мотобратство ще поемат към Батак в първия ден след Великден, за да поставят кръст на храма-костница “Св. Неделя”. Шефът на пловдивския клуб “Вагабонд” - Малено, каза вчера за “Марица”, че рокерите са финансирали изработката на огромния кръст от месинг, който ще бъде осветен на място от митрополит Николай, след което ще се издигне на купола на храма.

“Даряваме го на митрополията и заставаме зад владиката църквата да продължи да бъде действаща”, заяви Малено. На литургията ще бъде и областният управител на Пловдив Здравко Димитров.

На точно противоположното мнение обаче са рокерите от столичното мотобратство, които на 12 май ще отида в Батак, за да подкрепят инициативния комитет за връщане на автентичния вид на църквата и за прекратяване на службите в нея.

Малено категорично заяви, че няма да допусне софиянци в Батак, тъй като това била територия на пловдивските братя на вятъра.

“Уж тези дни трябва да бъдем смирени, а отново се извършва беззаконие. Само преди седмица излезе констативният протокол от проверка на Министерството на културата и според предписанието владиката вече няма право да служи, вътре не могат да се палят свещи, а храмът трябва да бъде върнат в първоначалния му вид.

Сега пак посягат на облика му, въпреки че е паметник на културата и това не може да се извършва без изрично разрешение”, коментира председателят на инициативния комитет Мария Йорданова.

Водещи новини

Още новини