Не можеш да помогнеш на човек, който не желае да му се помага. Краят на въглищата идва; и да не ви харесва!

  • 30 септември 2024 17:28

  • 1072
  • 0
Не можеш да помогнеш на човек, който не желае да му се помага. Краят на въглищата идва; и да не ви харесва!
© Pixabay/Novini.bg

След 142 години и последната електроцентрала на въглища във Великобритания затваря. 

Турбините на централата Ратклиф в Нотингамшир ще спрат завинаги в понеделник – след една седмица. 

Тя е функционирала 57 години. А в Британия – като цяло – пък въглищата са заредили електрическата мрежа за пръв път още в далечната 1882 г., когато електроцентралата в Холборн е заработила. Тя е била и ПЪРВАТА В СВЕТА.  

Ратклиф беше последната от вида си. Горяща въглища. 

Не може да се каже, че в Англия и Британия има особено много хора, на които изобщо да им липсват въглищата. Особено в индустриалните градове, които са били символ на гнусно мръсния въздух. 

Министърът на енергетиката Майкъл Шанкс заяви: „Със затварянето на Ратклиф отбелязваме края на една ера и миньорите могат да бъдат горди с работата си, с която захранваха държавата в продължение на повече от 140 години“. 

И си е прав. Без въглищата нямаше да се случи Индустриалната революция. Но всяко нещо си има своето време. Въглища в 21 век си е като да избереш каруца, когато имаш възможност да караш Мерцедес. 

И правете сметка, че примерът за НАПЪЛНО закриване на въглищните централи идва именно от люлката на индустриалната революция – Англия. Това, самò по себе си, би трябвало да е индикатор за накъде се движи модерният свят. Който има очи, да гледа, който има уши, да слуша. 

В България обаче има едни „бизнесмени“, които си имат въглищни централи и искат да си печелят от тях. Затова си купиха едни политици, които да превърнат въглищата в нещо патриотично. Сега това е модерно. 

Другият „проблем“ на зелените политики е, че идват от омразния на нашенеца Брюксел. Въобще не искам дори да се впускам в темата „преди/след“ Брюксел: какво имаше и какво можеше същият тоя митичен герой, наречен „Нашенеца“. Този когнитивен дисонанс да пикаеш срещу вятъра и да риташ срещу всичко добро, живеейки с надежда да се върнат изходните визи и чакането по 15 години ред за Москвич, да чакаш да се върне заплатата от $27 и от плажа в Гърция да пишеш у фейса как по-хубаво се живеело по времето на соца… не ми се занимава с тая народопсихология сега. 

Просто отбелязвам, че едни хора (добре платени в рубли) тарикатски подмениха ценностната система на „Нашенеца“ (оказа се доста лесна операция) и го накараха да вярва, че всичко лошо идва от Запад и по-точно от Брюксел, та дори тоя същият Брюксел да му предлага спасение – „Нашенеца“ да се дърпа и да хапе протегнатата ръка. 

А колкото до това, че въглищата осигуряват най-евтиния ток… Въглищата изискват добив, транспорт и преработка, чиято цена ги прави неконкурентни спрямо безплатни възобновяеми ресурси като слънцето и вятъра. Изгарянето на въглища отделя в атмосферата голямо количество въглероден диоксид, за чието изпускане е необходимо да се купуват въглеродни квоти. Поскъпването на квотите през последните години покачва себестойността на електроенергията от въглища я прави все по-нерентабилна.

В резултат държавната ТЕЦ Марица Изток 2 трупа загуби и се налага да бъде спасявана с публични средства. Централата многократно получава заеми от Българския енергиен Холдинг (БЕХ), а през 2020 г. холдингът увеличи капитала ѝ с 597 милиона лева, като по този начин преобразува част от натрупаните ѝ задължения. Този ход предизвика протест от работодателски организации, според които той представлява непозволена държавна помощ. От бизнеса изтъкнаха, че спасяването на „Марица Изток 2“ минава през по-високи цени на електроенергията за сметка на потребителите.

Толкова за мита, че е най-евтин от въглища. И той – като мита, че без руски газ ще умрем. 

Особено са жалки обаче протестите ЗА защита на въглищата от хора, които си мислят, че самолетите ги пръскат с болести. Дишането на отрови от въглищата им е патриотично, белите линии от самолетите – натовците ги тровят. 

Толкова е жалко това, че ме е срам да го коментирам като нещо, което съществува в държавата ми. 

Помните ли преди година, когато пак същата тема занимаваше обществото (има някаква сезонна цикличност)? Тогава пак се предъвкваше лъжата, че миньорите ще останат без работа. 

На работниците им се обещаваше преквалифициране, ПО-ДОБРА работа и 36 заплати накуп. Не, работодателите им ги принудиха да протестират и отстрани изглеждаше, че те си държат едва ли не да са под земята и да дишат отрови. Защо? Защото работодателят така им беше взел страха, че каквото им кажеше – те вярваха. Каза им, че ще останат на улицата и те му вярваха. И ходеха на протести. 

Миналата седмица възрожденците и партия „И Така Нататък“ използваха темата да правят циркове в парламента. Партии, за които са гласували хиляди, заглушиха гласа на народните представители, за които са гласували милиони. И имат наглостта да говорят, че го правят за „суверена“. Правят го, като заглушават гласа на суверена. Циркаджии. 

Светът обаче върви напред. Едно време файтонджиите са останали без работа, защото са се появили колите. Имало е и такива, дето са ходили по улиците да палят фенерите вечерно време, но и те са останали без работа. Светът върви напред. Въглищата приключват, това е. Предлагаха им се 36 заплати и още 15 години работа. Не искаха. Като минат тия години и те са отказали парите, въглищата така или иначе ще престанат да се търсят. И тогава ще трябва да идат да питат работодателя си що така се случи и къде са им парите. 

А най-добре е да идат да питат възрожденците и партия „И Така Нататък“. 

Въглищните централи нанасят неимоверни щети по здравето на хората; не им пука. Българинът е сред водещите смъртници от сърдечно-съдови болести; не им пука. Въздухът ни през зимата прилича на въздуха около най-замърсените китайски фабрики, хората кихат и кашлят, тровят се, насищат се с фини прахови частици, наслагват здравословни проблем върху проблем; не им пука. 

Но…

… били са прави някога хората, като казали, че не можеш да помогнеш на човек, който не желае да му се помага.

____________________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на

Александър Томов
1072 0

Водещи новини