Вържи попа, да ти е мирно селото!

Колаж: Novini.bg/Снимка: Булфото (архив)
share

Генерал Мутафчийски, г-н Борисов, ставаме за смях. ЗА СМЯХ. Всички усилия, всички мерки, за които могат да ни посочат като добър пример, всичко, с което можем да се гордеем, отива в канала, заради група нагли и самозабравили се хора, които си мислят, че говорят от името на Бог, говорят с него, а и започнаха да се държат все едно… Той им отговаря…

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

И като използвам това първо лице множествено число в първото изречение, то е само, за да не ви обидя… досещайте се какво всъщност ви казвам. 

Оставихте поповете да вилнеят. 

Това започва да прилича на преговори с терористи. Молите им се да спрат литургиите, събиранията, даването на причастие или както е известно в България – комкане, което, както и да го гледаме, представлява облизването на една и съща (!!!) лъжичка отново и отново от много хора! А вие им се молите. Очевидно вие и вашето „молене“ не струват пет пари за тях.  

Ген. Мутафчийски: „Ние отправяме вербални послания към църквата, но решението може да бъде само на светия синод“.

Моля…? Извинявайте, какво!

Всички мерки и цялата ни „гордост“ за реакцията към ситуацията току що отиде в… и пуснахте водата. 

Защо също така, вместо КПП-та, не отправите по едно вербално послание към хората? 

Има една порода „тарикати“ в България, като например онези, които в първите дни на извънредното положение търсеха „вратички“, за да надцакат системата и да си отворят барчето, кафененцето, да прилъжат някой приятел, ще пийне едно кафе, една бира – пак е кяр, няколко левчета, идеално. В точно същата роля влиза БПЦ в момента. Тарикати на дребно, отворили храмовете като магазини.

И вие им отправяте „вербални послания“? Вие шегувате ли се?

Ясно е, че голяма част от хората не могат да се грижат за себе си, за близките си, не могат да се грижат дори за фикус, камо ли да очакваме от тях да проявят разбиране, мисъл за обществото, те самите са с интелекта на фикус. Ок, те са ясни. Виждаме ги – пишат по форуми и социални мрежи, че 5G мрежата, НАТОвските армии, извънземните, рептилите са направили заговор, за да ни ликвидират. Има и такива, които още не вярват, че COVID-19 съществува. На тях няма какво да им се говори. Да се опитваш да говориш на стената, няма смисъл. Само че…

… само че строгият контрол над оръжията, например, не е защото всички сме безотговорни, а защото НЯКОИ са безотговорни. Следите ли ми мисълта? 

Да кажем, че ти си отговорен българин, както и баба ти. И двамата си седите вкъщи, защото така е редно. Но да кажем също така, че баба ти те помоли да ѝ занесеш сапун, прах за пране, хляб… нещо си. За да направиш това, трябва да излезеш на улицата, да рискуваш да попаднеш на някой от тия „Живите мъртви“ миряни, които онзи ден са лигавили една и съща лъжичка и са си кашляли в лицата, да обереш каквото ти изкашлят на лицето и да го занесеш на баба ти. След няколко седмици да я гледаш как гасне в болницата. Защо? Защото поповете се чувстват обидени, че някой може да им казва какво да правят? Защото те нали са най-умните и разбиращите от всичко, че нали са човек-на-човека, на големия Човек горе. 

***

Скъпи зомбита, твърдите, че НЕ МОЖЕ по време на служба да се заразите вие или хората наоколо, защото Бог ви пази? Не ви ли е хрумвало, че Бог ви пази и спасява чрез много неща? Чрез лекарите, които ви лекуват, чрез пожарникарите, които ви вадят от горящи сгради? Че ви е изпратил лекарствата, за да ви лекуват от болката? Проявата на здрав разум е това, което вашата религия определя като „свободна воля“. Щяхте да го знаете, ако вярата и религията ви бяха нещо повече от бабаитлък и перчене по църквите на Великден и Коледа. Да кажем, че аз се грижа за моето куче и то си каже: „стопанинът се грижи да не ми се случва нищо лошо“. Това не значи, че ще скочи от балкона, защото аз го пазя и храня и съответно НИЩО лошо не може да му се случи. Кучето ми е по-умно от вас. 

Защо, когато пресичате улицата, се оглеждате? Здрав разум, нали? Защо не затворите очи и не минете през „Цариградско“ в два на обед? Когато сте болни, защо ходите на лекар? Когато ви боли нещо, защо пиете хапче? Защо точно сега решихте да изоставите здравия разум, когато най-много имате нужда от него? 

Оттеглям си въпроса. Няма как да го знаете. Ще пробвам нещо друго. Ще пробвам да го кажа на вашия език: Кой ви каза, че Дяволът не се е облякъл в расо и не ви кани на литургия: „Елате, чада мои, нищо лошо не може да ви се случи“... М? Кой ви го каза? Четохте ли Библията? Какво пише там за него? Че е лукав. И че взема много форми. И че една от основните му работи е да ви изкушава. 

А към поповете с претенции Бог да им отговаря: щяхте да имате много повече кредибилност и да ви се има доверие, ако бяхте… аскети, да речем (а не каскети!), вместо да слизате всеки път от Мерцедеси за по няколко стотин хиляди лева, увесили златни кръстове и ролекси за по 25 бона. Тогава, може би не само „живите мъртви“ щяха да се вслушват в думите ви. Или… и те са ви достатъчни да ви запълнят касичката?

Скъпи зомбита, отново към вас: Свети Иван Рилски е бил отшелник. Не е ходил много често на църква. Ако бяхте толкова запалени по църковните дела, вярата, религията и това, което най-много се опитва да избие от вас в някаква сгрешена патриотарска форма – българското у тая вяра, усещането, че църквата е духовността българска, дето ни е спасила през „ония 500 години“ (да не се лъжеме, повечето сте такива, играете го християни, само защото за вас това е като футболно първенство и вашият отбор е „Православие“, иначе нищо не отбирате нито от религия, нито от вяра, а и сте „духовни“ колкото хокейна шайба)… та, ако отбирахте нещо от тези неща, щяхте да знаете, че Българският Светия – Иван Рилски – мнооооого рядко е стъпвал в църква. Молил се е в уединение. За нещо повече от него ли се чувствате? Че усещате нуждата от това да демонстрирате религията си публично; защото точно това правите, ходейки на място в църквата. О, разбира се, и друго: давате пари на бедната БПЦ, да си има за още ролекси и Мерцедеси. 

В Библията не се казва, че трябва да се молиш на определено място. Не, това ти го казва попът с ценоразписа за свещичките. Библията ти казва друго:

Матей 6:6 – А ти, когато се молиш, влез във вътрешната си стаичка, и като си затвориш вратата, помоли се на своя Отец, Който е в тайно; и Отец ти, Който вижда в тайно, ще ти въздаде [на яве].
Матей 6:7 – А когато се молите, не говорете излишни думи, както езичниците; защото те мислят че ще бъдат послушани заради многото си говорене.
Матей 6:8 – И тъй, не бъдете като тях; защото Отец ви знае от що се нуждаете преди вие да Му искате.

Видяхте ли? Ако си бяхте чели книгата, която твърдите, че обичате, щяхте да знаете, че можете да се молите навсякъде и че дори се препоръчва да се въздържате от показност в молитвите. 

А към скъпите ни попове: интересно е, че в същата глава, няколко реда по-надолу се казва следното:

Матей 6:19 – Недейте си събира съкровища на земята, гдето молец и ръжда ги изяжда, и гдето крадци подкопават и крадат.

… чудя се Мерцедесите и ролексите дали минават за „съкровища на земята“ или по-скоро са ви духовна храна някаква…? М?

 

Ситуацията е трудна и сега си проличава кой колко струва

Как ТИ можеш да помогнеш?

И един човек вече прави разликата!

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини