И един човек вече прави разликата!

  • 16 март 2020 08:00

  • 3841
  • 0
И един човек вече прави разликата!
© Карикатура Илия Бешков/ Колаж: Novini.bg

Ето те – доживя да си на първите линии на битка. Не е битка с оръжия, но определено е кървава. А от теб се иска само да си нарушиш за известно време зоната на комфорт и навиците, забавленията и срещите, купоните…

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

От всички подробности за коронавируса ти трябва да знаеш една – предава се от човешки контакт и има светкавична, геометрична прогресия на разпространение. 

Не ти трябва да знаеш как пробива клетката, защо се нарича „корона“ или фактът, че е едва седмият познат на човечеството коронавирус. 

Но трябва да знаеш ето това:

ЕДИН (да – ти!) човек вече прави огромна разликата. 

Починалата от коронавирус у нас и семейството ѝ били на тържество в Лом

На шестия ден от откриването на коронавирус в Италия болните там са 21 (регистрирани случая). Днес – три седмици по-късно – са 21 157. 

На шестия ден от откриването на вируса в България бяха 41…

(!!!)

*

Сега внимателно проследете следната графика на ръст в случаите:

Източник: https://www.worldometers.info/coronavirus/country/italy/ 

Показвам ви това в случай, че сте се затъжили за социалния си живот. 

*

Когато италианците се правеха на смели… го играеха сякаш „се смеят в лицето на вируса“, ходеха по кафенета, купони… се наиграха с ето това! В Южна Корея пък масово правеха сбирки на църковни групи. Предположението на властите им е, че именно там е бил преломният момент и тогава е можело да се избегне разпространението. Но не би…

Некролози в италиански вестник показват опустошителните мащаби на коронавируса

***

А сега една примерна картинка:

Ти имаш вирус. Но не си засегнат, защото имунната ти система ще го неутрализира след няколко часа. Или той е върху, но не ВЪВ теб (вирусът има кратък живот извън тялото – по-малко от 10 минути) – по ръцете, по дрехите. 

Носиш го, предаваш го на трима в метрото, те – на още трима; всеки един от тях – на по още трима. Геометрична прогресия на заболеваемостта. Геометрична прогресия на смъртта. 

След няколко дни се оказва, че ти (1 човек) си отговорен за няколко стотин болни или приносители. А можеше просто да си останеш вкъщи. 

Да кажем, че не съм те трогнал. Ще продължа така: един от тези няколко стотин се среща с родителите ти. Как ти харесва това?

Още не си трогнат? Добре, явно си от онези, които обичат да мислят само за себе си. Да кажем, че вирусът в бил върху теб, но не ВЪВ теб – по дрехите ти, на раницата ти, на ръката ти, ти си пипнал дръжката, предал си го, но после си си измил ръцете преди да си пипнеш устата, носа или очите. Спасил си се, с други думи. Браво. 

Но… си го предал на (припомни си математиката по-горе) няколко стотин човека. Идва време кармата да те ухапе по г*за. Утре се срещаш с един от тях и той ти връща собствения ти вирус. Този път се заразяваш. Честито. А можеше просто да си останеш в къщи и да не ходиш на купон, среща, сватба, сбирка, кръщене, църковна служба, литургия и т.н. 

Задържаха хора от Сливница, нарушили карантината за коронавируса

***

И докато сме на темата:

Когато на хората им казаха, че е неразумно да посещават литургии, да целуват икони и да си дишат в лицата в църквата… се чуха няколко (кое от кое по-странно) мнения. Първо поповете заявиха, че не може в храма да се заразиш… освен, ако… нали… вярата ти не е достатъчна… 

Ще се върнем след секунда на това. Но преди него:

Други казаха, че не можело да искат от тях да не ходят по църкви и скочиха с  невероятния контра-въпрос (който в техните очи явно беше мега-гига печелившото в тоя спор!): „Ама градския транспорт забраниха ли го? Не! То е същото – и там се събират хора“

Така…

Ако блокираш транспорта на един град, блокираш самия град. Затова по време на война вражеските сили се опитват да прекъснат транспорта. Има извънредни обстоятелства – да стигнеш от точка А до точка Б, има нужда от транспорт, за да продължава животът, има, има, има още фактори! 

От друга страна, ако не отидеш на църква… какво ще се случи? Толкова ли ти е слаба религията, че, ако не ходиш да се презареждаш на някакви интервали, ще ти падне батерията? 

Освен това: какво целуваш в градския транспорт? Щото в църквите и днес, и вчера, и онзи ден хората не спираха да се лигавят един след друг по иконите. „Ама никой не ги кара да го правят“, казваш ти…? Да, АМА ГО ПРАВЯТ! В градския транспорт – не. Кое не ти е ясно? Защото не те виждам да си застанал до иконата и да казваш на всеки по отделно: „Не е нужно да я целуваш“. 

И после се качват в метрото, автобуса, трамвая при невинните хора, на които предават онова, което са си разменили с другите току що посредством лига. И го правят с чувство на любов, най-вероятно. 

Та, някои казват: няма да се заразят, ако не им е слаба вярата…

Ще стисна зъби и ще си премълча всичко, което ми се иска да ви кажа, а вместо това ще ви кажа следното: приемете, че ИМА хора с по-слаба вяра; приемете също така, че НЕ СТЕ ВИЕ, които ще решавате дали да ги заразите или не, като ги каните при вас – някои от тях ще ви се подведат по акъла. Други ще имат лошия късмет да се возят до вас в градския транспорт. 

Така, както аз слушам музика, но не съм Моцарт, така и ти може и да ходиш на църква, но (извинявай, че аз трябва да ти го кажа!) не си Господ! Това вашето не е вяра, а чисто и просто една куха религия. Сбор от правила, без морал. Вие си падате повече по ритуалите, отколкото по същността на вярата. Като дете, което се радва на лъскавата опаковка на подаръка, а не на книгата вътре. 

Никъде в Библията не пише, че да си безотговорен към ближния е благодетел. Също така: ако си мислиш, че Бог няма да те обича, ако си останеш вкъщи по време на пандемия, сбъркал си религията, ти по-скоро за сциентологията, не за Християнството. 

И, честна дума, последния път като четох Библията, съм сигурен, че, като ставаше дума за Рая, нищо не пишеше за резервации. Успокой се. Нищо не изпускаш, стой си у вас! И един човек вече прави разликата! 

Как ТИ можеш да помогнеш?

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Александър Томов
3841 0

Свързани новини

Свързани видеа

Водещи новини