Как ТИ можеш да помогнеш?

  • 15 март 2020 11:28

  • 5898
  • 0
Как ТИ можеш да помогнеш?
© Pixabay/Колаж: Novini.bg

Благодаря ти, че отвори този линк. Мнозина го подминаха, защото им казва, че се иска от тях да помагат. Ти отвори.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Животът ти зависи от това колко съседът и непознатият на улицата са готови да направят нещо за теб, толкова колкото и техният зависи от това какво ти си готов да направиш за тях. 

Вероятно следващата шега я видя много пъти днес, но ще ти я припомня: „Дедите ни бяха привиквани, събирани и пращани на война. От теб се иска само да си седиш у вас! Можеш да се справиш!“ 

Това е първото, което можеш да направиш – да послушаш експертите и да се изолираш временно от света. Можеш да спасиш животи. 

Днес всеки трябва да гледа на себе си, като на потенциален вирусоносител. Това не означава, че ще се разболееш—означава, че можеш да разболееш онези, които са в рисковите групи. Ти може да си млад, здрав, с имунитет, но сега е моментът да си проличи, че си патриот. Патриотизмът не е само в говоренето по кръчми, веенето на знаме и пеенето на песни; не е само до бой и викане; иска саможертви. Ако оцеляването на нацията е в ръцете ти – действай. 

Да припомним петте най-рискови групи: 

1. Хората с тежки сърдечно-съдови заболявания;
2. Хората с тежки белодробни и респираторни заболявания; 
3. Хората, болни от диабет;
4. Хората, страдащи от заболявания, които трайно са увредили имунната им система (например: СПИН, както и подложени на химиотерапия);
5. Хората над 50-годишна възраст. 

***

Италианците се смееха на правилата и показваха на света, че са по-големи от живота, едва ли не. Оказа се, че не са. 

Ходеха по улиците, по заведенията, събираха се, хранеха се заедно, пееха, танцуваха, ужким се присмиваха на правилата и в лицето на болестта. В резултат: днес не им е никак смешно. 

Ние имахме късмета да се поучим от техния горчив опит и да въведем драконовите мерки на време. 

Сега остава вие да решите искате ли да помогнете за овладяването на ситуацията или не. Да, за първи път имате реалната, истинска власт в ръцете си. Всеки един от вас. Не Бойко, не Корнелия, не… никой друг – ти! 

В твоите ръце за първи път е съсредоточена истинската власт. Твой ред е!

***

Ако всеки ден разказваш някакви патриотични приказки и уроци на детето си, но излезеш навън – да се разхождаш с приятели, да пиете по бира, да се съберете, че е скука иначе, а после отидеш при майка си и баща си, разболееш ги… патриотичната ти песен ще е смешно жалка пред детето ти, докато изнасяш 40 дена на баба му и дядо му. 

Сега е твой ред да контролираш ситуацията!

***

Всеки ден виждаме как хора, поставени под карантина, се разхождат и ходят по заведения. Към тях не се обръщам. На тях (макар че има какво да им се каже) няма смисъл да им се говори. Тази безотговорност и нахално, демонстративно безочие не е присъщо на разумни същества, които могат да слушат и разбират; то е присъщо на лишени от интелект микроорганизми. Вируси.

Понеже те, както самият COVID-19, нямат разум и са също така опасни, с тях трябва да се подхожда светкавично и безкомпромисно. Ако видят, че им се разминава, утре пак ще са на улицата – с още по-широка усмивка, за да ни покажат, че са „по-велики“. Дори да умрат след 2 седмици, това по никакъв начин няма да помогне на онези, които са били разболени от тях. 

Тарикатите-кръчмари също така са вирус. За 8 лева… 10 – с бакшиша, са готови да продадат всеки един от вас, живота и здравето му. Не се подлъгвайте, бира можете да си пиете и у вас си. Да, не е толкова забавно, но сме в извънредно положение. Ако не можем да разберем ТОВА, може би… заслужаваме да бъдем редуцирани.

Не можете да контролирате тях и тяхното поведение, но можете да контролирате вашето и да не се поддавате на изкушението. 

Ето какво смятат не малка част от хората, които са решили, че парите са най-важното в света:

Въпроси? 

***

Смятате ли за уместно да се преговаря с тези? Да се убеждават в каквото и да било? При положение, че животът ви е… ами виждате какво в техните очи. Тези „бизнесмени“ или кръчмарите-тарикати, които тайно отварят, за да продадат 5 бири повече днес. Може би вече разбирате защо са необходими крайни мерки, като въвеждането на извънредно положение. Ако този тип „бизнесмени“ правят това, което са си наумили, зависи от теб да ги санкционираш – със сигнал до властите, а не с подминаване! 

Не подминавай! Точно сега не е моментът. Вирусът ще си отиде, но тези ще останат наоколо. Сега е моментът да им се вземе играчката от ръцете и да им бъде даден урок. 

***

Не…

Не: Fuck the system…

Този път е време за: 

UnFuck the system!

***

Другото, което трябва да направиш, е да не се опитваш да изкупиш магазина. Храна има и ще има. Когато се презапасяваш, всяваш паника  у съседа си и той започва да се презапасява. Изкупувате стоката и създавате затруднения на другите, освен това създавате хранителна среда за отрепките и спекулантите, тарикатите и „бизнесмените“, които, както видяхте, няма да се посвенят да ви отнемат живота или здравето в името на печалбата. 

Храна има, не се презапасявай.

***

Ако родителите и възрастните ти роднини НЕ СА в състояние, което да изисква грижи за тях, ги остави намира. По-добре да стоиш далеч от тях, те са рискова група, ти си потенциален вирусоносител. Обади им се по телефона. Обаждай им се всеки ден, по няколко пъти, за да си сигурен, че са добре. Обясни им, че за тях е рисково да излизат и да се срещат с хора. Трябва да знаеш, че те не четат новини нон-стоп, нямат достъп до социалните мрежи и развитието на събитията ги „подминава“. Те си мислят, че слънцето и разходката са полезни. Обади им се и им кажи, че не са, че са опасни. Припомни им, че освен болести, върлуват и измамници, които си измислят истории с болести и паника, за да им вземат парите. 

***

Не гледайте за пример „хората“ в Холандия и други все още непоставени под карантина страни, които напук на всякакъв здрав разум, се разхождат навън и се смесват в тълпи. Навсякъде е пълно с… такива „хора“. Никое общество не е застраховано от тях. Припомням ви, че и италианците бяха много смели и се държаха така, а днес пеят патриотични песни… по балконите. 

***

Едно неразумно събиране в село Василовци коства живота на двама. Засега. 

Починалата от коронавирус у нас и семейството ѝ били на тържество в Лом

Припомням:

„Заразяването е станало на 29 февруари в ресторант в Лом, където 24 души от фамилията на починалата жена празнували седемдесетия рожден ден на брата на съпруга ѝ. Пробите на 11 от тези 24 души са положителни за коронавирус… 

Предполага се, че заразяването е тръгнало от съпругата на рожденика, която на 3 февруари т.г. се завърнала от работа в Италия“…

(!!!) 

***

Предстои време на изпитания. Ние, като човечество, сме минавали и през много по-страшно. Днес от нас се иска малко. Човешки животи въпреки всичко ще бъдат загубени. Повечето ще бъдат загубени заради безхаберие и опити на дадени индивиди да се правят на „силни“, „смели“ и най-вече: на интересни. 

Това, което е въведено, като извънредни мерки, е резултат от труда на световни експерти, чийто опит използваме. За съжаление – опит, натрупан с кръв и сълзи. Можем да го ползваме наготово, без да даваме ненужни жертви, за да се правим на много смели и ербап. А може и да продължаваме да се врем зорлем в проблемите. 

Източник: Centers for Disease Control and Prevention

Самоизолацията е една от НАЙ-ВАЖНИТЕ предпазни мерки!

 

Пак ще кажа: нещата опряха до нас. Вече съдбата ни, като нация, се решава от нашите ръце. Бедствието е напълно ИЗБЕЖНО, при това с цената на малко неудобство. Не колосална саможертва.

Вече не е до Бойко, Корнелия, Мая, Румен и т.н. Вече е до теб, мен, нас. Ние можем да убиваме или да спасяваме. Ние сме на ход. 

***

Ако си медицинско лице или студент по медицина, човек с опит или познания – можеш да потърсиш контакт с властите, за да помагаш като доброволец. Мнозина вече го направиха! 

77 доброволци за ден набра "Александровска" болница за битка с COVID-19

Ако смяташ, че опитът ти, способностите или състоянието ти могат да бъдат от полза – всички ще сме ти благодарни. 

Докато хора от по-горния пример (които смятат живота на работника за нещо маловажно) пъплят по земята… то в абсолютно същото време има и хора като Янис Андетокумбо, Зайън Уилиямсън и Блейк Грифин – играчи в NBA, които даряват стотици хиляди долари за заплати на служителите в залите и спортните центрове, в които се играят мачовете от лигата – след като сезонът е прекратен до второ нареждане, а хората останаха без заплати. Хора от охраната, кетъринг, осветители, чистачи и др. 

От централата на Golden State Warriors (шесткратен шампион на NBA) обявиха, че даряват $1 млн. за служителите на „Чейс сентър“, който е арена на домакинските им мачове. Пояснявам: центровете, в които се играят мачовете, не са собственост на отборите и те не носят отговорност за служителите. Всичко е на добра воля. 

Има хора и „хора“, нали?

Да, ние сме на ход! Ти си на ход! 

***

Ако смяташ, че нещо от тук прочетеното може да „светне лампичката“ на някого—кажи им, сподели с тях, разпространи. И дори един човек само да се вразуми… пак е някаква победа! 
 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Александър Томов
5898 0

Свързани новини

Свързани видеа

Водещи новини