Ситуацията е трудна и сега си проличава кой колко струва

  • 20 март 2020 17:35

  • 9445
  • 0
Ситуацията е трудна и сега си проличава кой колко струва
© Колаж: Novini.bg

Според психолозите (… макар че не е нужно да си психолог, трябва просто да наблюдаваш какво се случва наоколо, но според психолозите…) хората с някаква лабилност на психиката и поведението ще разкрият онези най-мрачни кътчета от същността си, които най-много са се старали да прикриват. А точно те са основополагащи за техния характер. С други думи – истинската същност. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Сега ще си проличат в най-пълен блясък: движените от алчността; измамниците; обикновените глупаци; наглеците; страхливците. 

Сега ще си проличат и качествените хора, които ще могат да преодолеят външния дразнител и няма да тормозят околните, а напротив – ще им подадат ръка. 

Просто ги наблюдавайте. И си мислете кой да остане в живота ви, след като всичко това отмине. 

Найджъл Фараж, например, заявил, че коронавирусът ще направи хората „по-малко изплашени от Brexit без сделка“. 

Просто ми трябваше пример за обикновен глупак. Както и да е. 

***

Докато вирусът покосява хора по целия свят, някой някъде решава, че това е удобен момент за пропаганда. Китай и Русия започват да използват армиите си от интернет тролове, които имат сайтове по целия свят и да пускат „новини“. Целта на Китай е да НЕ поеме отговорност за престъпната небрежност на комунистическия режим, отговорен за новата чума; а целта на Русия е да засили представата на поданиците си (било на територията ѝ, било извън, било руснаци, било русофили), че Западът е „гнил“, а всичко руско е велико. Елементарно, но ще се изненадате – върши им работа. 

Една от „новините“, които пуснаха като бактериално оръжие, е, че Русия била изпратила респиратори на „братска България“. Когато малкото останали със здрав разум хора питат къде са и най-важното: защо никой не говори за това, администраторите на групата започват с детинщините: 

 

Ето въпрос на загрижен наш читател по една от темите на пропагандата: 

Г-н Цветков, веднага Ви отговарям: запомнете сайта, в който сте прочел тази „новина“ и никога повече не го отваряйте. Той не е информационен. Нито едно от нещата, които сте цитирал от там, не е вярно. Никой не се готви за война с Русия; никой не е имунизиран; да—вирусът е съвсем истински; не, не е медийна кампания и не участваме в световен заговор. 

Близо 2600 американски военнослужещи са под доброволна карантина в Европа заради коронавируса

 

Недопустимо е да оставяме всяко начинаещо гьобелсче да си тренира пропагандата на наш гръб. Особено сега, в този момент! А те дори и не се стараят, опитват се да ни пробутват гнусни и елементарни партенки. 

***

Докато всичко това се случва по света и у нас, много хора започнаха да си изпускат нервите и да се опитват да ни стават главни редактори. Още от сега ви казвам, че това няма да го бъде.

Нападението и насилието над журналисти (било физическо, било вербално, било с метални пръти, било с опити за намеса и заплахи) не е от вчера. А сега съвсем взехте да си изпускате нервите. Ако смятате, че като ударите две ракии, е забавно да сеете заплахи към медиите, е – не е. 

Добре. Успех. 

Не. Паниката си я създавате сами, ние ви даваме информация, как си я превъртате през главите - си зависи от вас. Дали искате да намерите решение или да легнете по гръб и да се предадете, си е ваше решение.

 

Ще кажа следното: най-малкото е досадно, докато колегите се мъчат да си вършат работата денонощно, за да сте информирани какво се случва, да се опитвате да ги обиждате, плюете и да си изкарвате недоволството на техен гръб. 

Може би трябва да следите друг вид сайтове - такива, които не съобщават новини за коронавируса. Или пък пробвайте в раздел "Развлечение". Приятно четене. 

Нямаме си друга работа. 

А де... и ние това питаме. Май е от Китай, но казва ли ти някой... Секуда, да го преведа: Maj vikat, 4e e ot kitaj!!1!!1!1 

Добре... 

Zdr

***

Прекалено лесно ви стана да си намирате информацията и започнахте да си въобразявате, че нещата се случват просто ей така! Новините не живеят в телефоните и телевизорите ви. Те идват там отнякъде. Хората, които работят денонощно, за да може вие с едно натискане на копчето да разберете какво се случва по света, не са ви кошче за душевни отпадъци. Ако ви е прекалено натоварващо да гледате новините, спрете ги, затворете сайтовете и си пуснете някой сериал. Никой не ви е крив, никой не ви е виновен, всички сме в това заедно, нервните припадъци и радините вълнения – ако обичате, другаде. Щом не можете да понесете новините, натиснете хиксчето горе вдясно. Никой не ви е опрял пистолет в челото, за да четете новини. 

***

Докато светът се бори с COVID-19, в България разни „разбирачи от всичко“ решиха, че отново са над нещата. Висят по паркове и градинки – беге мами – и от женски, и от мъжки пол, мятат по едно одеяло в парка и се радват (заедно с още 5-6 като тях!) на хубавото време и че не ги карат да ходят на работа. Сега им е паднало. Събират се по пейки и масички, люпят семки, предават си вируси, после отиват и ги лепват на родителите си, а…

… после са им виновни политиците, американците, НАТО, самолетите, извънземните, ЕС, международното положение, световния заговор… всички други, но не и самите те – самите те са винаги прави, невинни жертви на обстоятелствата. 

Набийте си в главата: не сте в отпуск! Огромна отговорност лежи на плещите ни. 

Изпросихте си го – ето ви забраната за разходки в парка. 

Затягат мощно извънредните мерки

Събираха се ганювците да пийнат биричка, че много скука вкъщи. Властите предупреждаваха… глухи; хората от Италия, Китай, Испания предупреждаваха – от собствен опит… глухи; светът е пламнал, но на тях не им пука. Как се прави каквото и да било с този човешки материал? 

 

Както казах в началото – сега си проличава кой колко струва. Кризата и напрежението вадят истинската същност на показ. Гледайте кой какво прави и не се чудете после защо едни общества са напредничави, други са средновековни. 

Все още (не мога да повярвам, но е факт!) чета оплаквания на артисти, музиканти, че им е отнето правото да се изявяват и печелят. Дори няма да го коментирам това… 

От нас се искат две елементарни неща: да си седнем на зад*иците и да престанем да бъдем зад*ици. Толкова ли е трудно? 


Как ТИ можеш да помогнеш?

И един човек вече прави разликата!

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Александър Томов
9445 0

Свързани новини

Свързани видеа

Водещи новини