Писателката Теодора Димова: Лошите резултати на PISA са за системата

Кадър БТВ
share

Изключително съм учудена от резултатите на българските ученици от изследването на PISA, коментира пред БТВ Теодора Димова –писателка, дъщеря на Димитър Димов и много граждански активен човек.

През седмицата бяха публикувани резултатите от международното изследване PISA 2018, проведено в 79 държави сред ученици от 9 клас. Според него българските ученици са на последно място по функционална грамотност сред страните членки на ЕС. 

Според Теодора Димова от многобройните си срещи с деца, тя е разбрала, че те са интелигентни и любопитни към света и миналото. „Нашата образователна система обаче не успя да се реформира, тя набива знания, а не води до това да се разсъждава и да има самостоятелност на мисленето, а точно обратното” – посочи писателката. По думите й лошите резултати са по-скоро за системата.

Защо българските ученици са последни в международното изследване PISA?

За т.нар. „превод” на романа „Под игото” писателката Теодора Димова коментира, че не разбира защо трябва да се редактира.

„За мен това е нелепица, която фокусира нашия патриотизъм, който не може да се изрази в други неща. Това обаче говори колко много обичаме този роман”, коментира тя. 

По думите й това е една глупост, която не бива толкова много да се обсъжда.  

Последното произведение на Теодора Димова е романът „Поразените”. В него тя прави връзка с Чернобил и това, което се е случило на България след 1944 г. „Този режим порази поколения българи и покоси съдбите им”, коментира авторката. Романът може да бъде намерена на Панаира на книгата в НДК, който започва на 15 декември.

Водещи новини

Още новини