От тази година - национално външно оценяване и за десетокласниците

  • 02 януари 2020 19:48

  • 2938
  • 33
От тази година - национално външно оценяване и за десетокласниците
© Булфото (архив)

Малко повече от пет месеца остават до изпитите в края на 10-ти клас.

На националното външно оценяване, което се провежда тази година за първи път, ще се явят всички десетокласници. Над 51 000 ученици в цялата страна ще държат изпитите през юни.  Задължителни са тези по български език и литература и по математика. По желание десетокласниците могат да се явят и на изпит по чужд език и дигитални компетентности. Получената оценка ще има тежест само за учениците от обединените училища, които са до 10-ти клас. Те са общо 68 в цялата страна. С оценката те ще кандидатстват в друга гимназия до 12-ти клас.

Променят изпитните формати за учениците от догодина

От две години училището във врачанското село Баница е обединено, в него се учи само до десети клас. Резултати от двата изпита ще се впишат в удостоверението за завършен първи гимназиален етап. От тях ще зависи и дали ученикът ще запише 11 клас в избрано училище. „Най им е трудно членуването и от пунктуационната норма поставянето на запетаи, там бъркат най-често, но ще се опитаме да преодолеем тези пропуски”, казва учителката по БЕЛ – Соня Михайлова. Снежина е сред добрите ученици, но въпреки това се притеснява. „Знам, че това ни е решаващ изпит, от него зависи дали ще продължаваме напред, ако не го вземем него, няма накъде”, смята Снежина. 

Основната трудност идва от това, че за почти всички  ученици тук българският не е майчин език. „Да достигнат десети клас, за тях е цяло геройство, тъй като етническите особености предполагат те по-рано да приключат с обучението си в училище”, отбелязва Теменужка Томчовска, директор на ОУ "Христо Ботев". 

В Кюстендил обучават допълнително ромчета на български език

Оценяването ще се извършва по точки. Учениците ще имат шанс да продължат в 11 клас, дори ако изкарат 0 точки. „Ще формират бал, който ще бъде с компоненти от предметите, с които кандидатстват, но от изпита ще имат нула точки. За всички останали десетокласници оценката няма да има тежест”, обясни пред БТВ Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката. 

Вълчев: PISA отчита голям спад на резултатите на учениците от София

Промени има и при седмокласниците. Те ще трябва да преговарят и материала от шести клас по литература. Догодина изпита по литература за седми клас ще включва и материала от пети. Традиционно изпитите на учениците се провеждат преди лятната ваканция. 


 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2938 33

Свързани новини

Коментари 33

Добави коментар
СНЦ „Завинаги без Национално външно оценяване“

2020.10.24 | 13:48

33
Новината е автентична и е официална! Изпитите в 4 клас и в 10 клас (т. нар. Национално външно оценяване) отново няма да се състои и ще са прекратени за втори път поради коронавирусната пандемия по-известна като COVID-19 пандемия. Причината е заради рекордните повишени брой случаи на COVID-19 в България и е над 120 на 100 000 души в другите/целите страни и влиза в сила от утре (25 октомври 2020 г. в неделя), както за спиране на плановия прием в болниците, забрана за дискотеките, кръщенета, сватби, стадиони за фенове и други. "Във връзка поради повишени брой случаи на COVID-19, националното външно оценяване в 4 клас и 10 клас отново няма да се провеждат за втори път и е потвърдено от Министерството на образованието и науката - министъра Красимир Вълчев". P.S. Ще има само тестове в 5 до 10% от училищата вместо отмененото НВО в 4 клас и 10 клас, но те са препоръчителни и не са задължителни изказва министър на образованието Красимир Вълчев.
СНЦ „Завинаги без Национално външно оценяване“

2020.08.27 | 13:56

30
Преди три дена в понеделник получихме писмо от МОН, но се оказва, че вътре в написаното УЖ отворено писмо има само написани наредби и закони, а не за отговорени и отворени мнения, е била изпратена от зам-министър на образованието Таня Михайлова, а не шефката на МОН, както стана вече известна благодетелка на НВО в 4 клас и 10 клас Евгения Костадинова, но се оказва, че била е в отпуска или се укрива вероятно. Писмото, която преди три дни получихме от зам-министъра Таня Михайлова, се оказва уведомително писмо, а не отворено писмо. Защото преди една седмица ние от Сдружението питахме на шефката на МОН, а не на зам-министър на образованието, за осемте въпроса да ми отговори на ACTION въпроси за НВО в 4 клас и 10 клас, а не да ми пише закони и наредби еди кое си, защото вече знаем отдавна, че вече разгледахме закони и наредби още преди месеци. Отвореното писмо трябва да бъде написано с да или не, може да се пише и изречения с мнения, а не да ми пише закони и наредби (уведомително писмо) и т.н. От днес на 27 август 2020 г. вече обявяваме т.нар. Образователна война, докато изпитите НВО в 4 клас и 10 клас да бъдат отменени и прекратени ЗАВИНАГИ!
СНЦ „Завинаги без Национално външно оценяване“

2020.08.27 | 14:24

32
Извиняваме се за правописната грешка! Пише се СЪС, а не С, Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".
СНЦ „Завинаги без Национално външно оценяване“

2020.08.27 | 14:20

31
Потърсете в търсачката на Google да ги напишете "синдикат 4 клас" и ще се намери резултатите в страницата във всичко (търсене) или изображения, където пише навсякъде през изминалите години! Ние от Сдружението никога няма да се отказваме и никога няма да се предаваме, дори и вече да има отново НВО в 4 клас и в 10 клас. Ще продължим да работим вече заедно с Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" за конфликта с МОН заради изпитите НВО в 4 клас и в 10 клас. Продължаваме напред!
СНЦ „Завинаги без Национално външно оценяване“

2020.07.25 | 13:53

29
Господин Вълчев, моля ви незабавно да се преосмисли мнението и решение заради пандемията, за да няма отново изпити в 4 и в 10 клас. Националното външно оценяване в 4 и 10 клас не са задължителни за ученици със СОП, ученици с психични, физически и хронични заболявания и ученици гамени, които са на отчет от Детска педагогическа стая. Вътрешното оценяване (напр. входно и изходно ниво, контролна работа, класна работа, писмено и устно изпитване, както и практическо изпитване се преравнява в оценки и за годишните оценки) е по-важно за всичките ученици отколкото външното оценяване (напр. примерни тестове в помагалата за подготовка на НВО в 4 и 10 клас, а не самите тестове в учебника или в тетрадката, се преравнява в точки, а не в оценки и не води до годишните оценки). За това по-добре е да има само нормалните оценки т. нар. вътрешно оценяване и да бъдат отменени НВО в 4 и 10 клас т. нар. външно оценяване. С уважение: Георги Рангелов - председател на Сдружение "Завинаги без Национално външно оценяване"
СНЦ „Завинаги без Национално външно оценяване“

2020.07.21 | 17:21

28
Уважаеми ученици, учители и родители. Ние ще предложим двата варианта за Евгения Костадинова - директор на Дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование" и благодетелка на НВО. Първият вариант дали тя ще си подаде оставката заслужено и/или служебно, ако има отново изпитите в 4 и в 10 клас или втория вариант да ги отмени или забрани изпитите в 4 и в 10 клас още в началото на новата учебна 2020/2021 година! Ако вторият вариант тя е посочила, за да няма отново изпитите в 4 и 10 клас т.нар. НВО-то, а не първия вариант, ще стане по-добре и по-интересно! ИЛИ ако тя е пък посочила първия вариант НЕЗАБАВНО да си подаде ОСТАВКА! Ще видим и новината на МОН за ваканциите и изпитите за новата учебна 2020/2021 година, но това ще стане малко късно, когато ще стане самата новина! Очаквайте подробности!
СНЦ „Завинаги без Национално външно оценяване“

2020.07.11 | 16:51

27
Официално извънредно становище! Уважаеми ученици, учители и родители, не бихме искали да бъдем по-гневни от всякога, но обаче напрежението срещу Евгения Костадинова - директор на Дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование" се засилва и затова, ако, обаче, че изпитите в 4 и 10 клас за новата учебна 2020/2021 година не са отменени отново, тя незабавно да си подаде оставка и то заслужено да си подаде оставката. В противен случай, тогава ще разговаряме и да питаме с Кирил Ананиев, за да има забрана срещу изпитите в 4 и 10 клас заради многото повишени случаи с COVID-19 и същото заради гневните реакции срещу МОН поради масовите оплаквания от ученици с увреждания, учители, родители и синдикати! П.П. От 1 юли 2020 г., което трябваше, за да има и да бъде създадената страница във Фейсбук е неправилно изтрита некачествено и е банната, но поради технически проблеми и заради пандемията COVID-19! Заради това можете да питате въпроси и отговори на foreverwithoutnvo@abv.bg и ние ще отговорим без никакви проблеми!
СНЦ „Завинаги без Национално външно оценяване“

2020.07.01 | 11:53

26
Уважаеми ученици, учители и родители. Мислим да ги бойкотираме срещу НВО-то в 4 и 10 клас още от 1 септември да е в сила заради излишни стресове и нерви, за да можем министъра да преосмисли изпитите и да го отмени! Бойкотът започва от 1 септември и ще приключим бойкотирането дали ще е тази година или догодина, докато проблемите бъдат решени от МОН. Ще трябва да чакаме решението в края на юли месец освен ваканцията, а и изпитите в 4 и 10 клас дали ще ги имат от предложението на МОН. Ако има изпити вече сме готови да ги бойкотираме срещу министъра Красимир Вълчев, зам-министър Таня Михайлова и Евгения Костадинова - директор на Дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование", по-известна като благодетелка на НВО. Вече можете да питате въпроси на емейла на foreverwithoutnvo@abv.bg, а за фейсбук страница поради пандемията ще бъде по-късно създадена, докато страницата да стане готова и успешна.
СНЦ „Завинаги без Национално външно оценяване“

2020.06.19 | 15:34

24
Тъй като ще засили слуховете дали ще има отново НВО в 4 и в 10 клас или не, решихме решението към тези ученици, които обиждат, псуват и съдят Евгения Костадинова - благодетелка на НВО, зам-министър Таня Михайлова и министър на образованието на науката Красимир Вълчев ще бъдат служебно победители и наградени с освобождаване на НВО по двата предмета по Български език и литература и Математика, може и със заявление. От новата учебна 2020/2021 година учениците тези, които са противници на задължителното НВО по Български език и литература и Математика ще бъдат освободени служебно заради клевета и обида. Обаче трябва задължително е да подадете заявление за освобождаване на НВО по двата предмета в 4 и 10 клас, за да сте окончателно, правилно и информирано, за да са освободени. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване от МОН, съобщиха председателя на Сдружението „Завинаги без Национално външно оценяване“.
СНЦ „Завинаги без Национално външно оценяване“

2020.06.27 | 12:08

25
Очаквайте скоро!
СНЦ „Завинаги без Национално външно оценяване“

2020.06.14 | 14:06

23
Красимир Вълчев: Обучението в електронна среда не е повишило средните резултати от матурата, а за новата учебна 2020/2021 година за НВО в 4 и 10 клас да важат само за тези, които ходят на олимпиада по Български език и литература и по Математика само за талантливите ученици, а не за всички ученици след масовите гневни реакции срещу МОН. Изпитите са вече по желание и не са задължителни в 4 и в 10 клас по двата предмета. Анализите показват, че 72-73% от учениците са учили синхронно по време на дистанционното обучение. Около 2/3 от учениците са били по-мотивирани. 1-2% въобще не се били обхванати. 10-11% не са били обхванати ефективно. 25-26% са учили асинхронно. Системата се справи добре, учиха учениците не по-малко, но това увеличи различията. Положителен резултат беше доброто взаимодействие с родителите. Наблюдаваме скок към иновациите. Ще имаме 600 иновативни училища, заяви Красимир Вълчев. Присъственото образование, обаче е най-доброто, каза министърът на образованието. Той изрази надежда от 15 септември учебната година да стартира нормално.
СНЦ „Завинаги без Национално външно оценяване“

2020.06.04 | 16:05

21
В края на август ще ги заведем дело срещу Евгения Костадинова - директор на Дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование", ако изпитите на НВО в 4 и в 10 клас не са отменени отново. Всъщност ако тя не я обръща внимание на нашите фенове, ученици, учители, директори, съдружници за измисленото НВО в 4 и 10 клас и не са отменени изпитите отново, ще ги завеждаме дело срещу Евгения Костадинова за справедливост, а не за пари. Искаме просто, за да уважаваме ученици, учители, директори, съдружници и фенове, които ги мразят т. нар. миниматури или малки матури, но те са даже измислени изпити и също така създават излишни стресове и нерви, даже и също увеличават риска и от диабет, инфаркт и инсулт! Затова предупреждавам на Евгения Костадинова от МОН да внимава какво ще я направи, ако не ги отмени НВО в 4 и в 10 клас отново. Ще си ги търсим правата в съда, ако изпитите в 4 и в 10 клас не са отменени отново! съобщи Сдружението „Завинаги без Национално външно оценяване“.
СНЦ „Завинаги без Национално външно оценяване“

2020.06.04 | 16:09

22
Отнася се и за новата учебната 2020/2021 година, освен вече старата учебна 2019/2020 година да знаете!
СНЦ „Завинаги без Национално външно оценяване“

2020.06.01 | 17:05

20
Ето вижте думата на Евгения Костадинова - дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“. Всички ученици ли трябва да имат външно оценяване след 10 клас? Да. Учениците имат право да приключат образованието си дори и само в първи гимназиален етап, макар че това определено не е желателно, тъй като ще им даде твърде ограничени възможности за професионална реализация на динамично развиващия се пазар на труда. Вероятно огромната част от завършващите 10 клас ще продължат във втори гимназиален етап в същото или в друго училище. Но независимо от избора на ученика дали да прекрати образованието си или да го продължи в същото училище, или да го продължи в друго училище, външното оценяване в края на десети клас е задължително. Евгения Костадинова е ненормална и объркана жена, за която говори глупостите на вече измисленото НВО-то в 4 и 10 клас, която тепърва ние ще заведем дело срещу Евгения Костадинова за умишлено създаване на стрес на учениците в 10 клас, както и за бъдещите десетокласници, така и за по-бъдещите десетокласниците! Ако го направим, за да нямаме отново излишното НВО в 4 и 10 клас и през 2020/2021 учебна година, освен вече старата 2019/2020 учебна година ще победим за втори път битката, а сега този път ще стане и със съдебна битка, не само заради COVID-19 през 2019/2020 учебна година! Трябва тя внимателно да си преосмисли решението, за да нямаме отново НВО в 4 и 10 клас, да вижда статистиката на учениците, които са против на НВО-то, да ги връчи на министъра и пак да ги отмени заради масови жалби от хронични болни, които се оплакват, че създават излишни стресове, даже и умишлени! Затова призовавам, че здравето е най-важното отколкото излишните стресове и изпити в 4 и 10 клас, за да ги знаеме всичките хора не само в България, а и на света и на Земята!

Добави коментар

Водещи новини