Защо българските ученици са последни в международното изследване PISA?

Убеден съм, че Деница Сачева ще се справи добре с новата длъжност– тя подготвена и с богат опит. Ще ни липсва в МОН. Сачева не е поддръжник на джендър идеологията. Тя смята, че семейството се състои от мъж и жена. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009.

Припомняме, че днес бившият зам.-министър на образованието Деница Сачева беше назначена за социален министър на мястото на Бисер Петков. 

След бурни дебати избраха Деница Сачева за социален министър

"Функционалната грамотност изисква осмисляне и свързване на информация, както и анализ на по-високо познавателно и аналитично ниво и боравене с информация. Тестът на PISA мери в много по-голяма степен умения, а резултатите показват, че българските ученици имат ниска функционална грамотност. Тези, които са под 2-ро ниво, се приема, че имат базисна, но не и функционална грамотност. PISA мери как учениците свързват различните знания и умения, не наизустяването. Проблемите на българските ученици са в природните науки, а не в математиката например", коментира още Вълчев за резултатите от международното изследване PISA. 

"Имаме стабилни резултати, ако изчистим статистическите грешки. Преди години резултатите бяха по-ниски. Не следва да драматизираме ниските резултати. Базисната грамотност в България е на 8-9-то място в Европа", каза още той.

"Стартираме програма за иновации в действие, за да подобрим резултатите на българските ученици. Усилие има, но изисква време. В следващото измерване на PISA също не очакваме добри резултатите, защото подмяната на доминиращата култура изисква време. Новите учебни програми са по-добри", разкри образователният министър.

Вълчев: PISA отчита голям спад на резултатите на учениците от София

"Увеличението на заплатите на учителите е задължителна стъпка, но има и други фактори за подобрението на резултатите. Трябва да инвестираме в учителите", коментира Вълчев. 

"Под игото" има историческа стойност. Намерението на преводачите не са провокативни - искали са да насърчат интереса за четене. Няма да се въвеждат преводни версии на “Под игото”. Учениците трябва да учат нови думи, това информира комуникативната компетентност. PISA показва, че всички ученици от страните в ЕС имат проблем с четенето", завърши Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009

Коментари

 1. 2019.12.04 | 00:41

  Защо , пишете глупости ? Всяко едно българче е по-умно от , едно "средно европеиско "дете. Те не знаят столиците на собствените си държави и Вие , ще казвате , че българчетата са неграмотни ? Тези българчета ,които печелят медали на световно равнище ,по математика и информатика ? Срам Ви било ,да напишете тези редове !

 2. 2019.12.03 | 23:23

  Нека има повече неграмотни за да може да сме си на власт още дълги години. ама как врътнах милиончевското кранче на Цвъ Цвъ, а? Добър съм а ? Даже и Боко Мафиото Тъпуту ми се връзва.

 3. 2019.12.03 | 22:16

  Някой беше казъл: "Като знам какъв висшист съм, направо ме е страх да ида на доктор"

  1. 2019.12.03 | 23:13

   КазАл. Да не си от онези, сред които е проведено изследването?

 4. 2019.12.03 | 22:25

  Защото родителите им четат сайтове като този....

 5. 2019.12.03 | 21:59

  Защото не са провели изследване сред американчетата.

 6. 2019.12.03 | 21:49

  Madeeeeeeeeeeé in bulgaristan??????

 7. 2019.12.03 | 21:44

  В кой клас върна петнадесет ггодишен неграмотен циганин -в първи или в седми
  Я по-добре му дайте направо висше и то магистър. Той там ще плува в свои води, тъй като половината вишисти са също неграмотни. Жалко за другата половина, които са се трудили -цял живот ще бъдат слуги на първите

 8. 2019.12.03 | 20:18

  Защо ли , майка ви проста ! Защото постигнахте целта си - да сме тъпи като американските говеда ! Няма ценностна система , няма уважение към учители .... образованието е тотално сринато а и не само образованието , цялата държава е срината ! Имаме пожарникар-мутра за премиер, какво очаквате !

 9. 2019.12.03 | 19:32

  всичко идва от наложените ни нови ценности.
  да живеят евроатлантическите ценности.

 10. 2019.12.03 | 18:36

  Бойко, защо бе, тъпир?

 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Образование

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет