Променят изпитните формати за учениците от догодина

  • 04 декември 2019 08:34

  • 1686
  • 5
Променят изпитните формати за учениците от догодина
© Нова телевизия

Трябва да променим нашите изпитни формати. Това ще го направим за първи път догодина. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия министърът на образованието и науката Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 по повод информацията, че България бележи спад в класацията на международното оценяване на учениците – PISA 2018, и в трите изследвани области – четене, математика и природни науки. Най-съществен е спадът в природни науки. 

Нашата система е настроена да дава повече знания, но много трудно ги трансформира в умения, необходими в живота. Това е инерцията на старата система, това че закъсняхме. Работим по промяната и в момента и се надявам подобрението да се усети в цикъла 6-9 години, заяви Вълчев, като уточни, че по други изследвания, измерващи четивната грамотност, сме на 8-9-то място в Европа.

Вълчев: PISA отчита голям спад на резултатите на учениците от София

Нашата система е прекалено амбициозна в даването на знания и прекалено неамбициозна е трансформирането им в умения. Трябва да пренасочим цялата система към умения, подчерта образователният министър.

Имали сме и по-ниски резултати. Това са нормални статистически колебания. Има промяна в извадката, включени с амного повече професионални гимназии, които имат по-ниски резултати от профилираните. Не трябва да драматизираме, проблемът е, че нямаме подобрение в дългосрочен период. Това са ученици, които са изпитвани по старата система, коментира Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009.

Образованието е една система, която е сложно колело. Опитваме се да я променим така, че да се стимулира интереса към ученето. В момента голяма част от учениците учат това, което очакват да ги изпитат, посочи министърът.

Учебникът е помощно средство. Все повече децата използват електронни ресурси, имат друга алтернатива. Учителите трябва да стимулират децата да търсят повече информация, заяви Вълчев.

Той коментира и новото издание на романа "Под игото", в което над 6000 архаични думи са заменени с такива от съвременния ни език. Убеден съм, че има по-добри варианти да накараме децата да четат българска литература от този период, подчерта министърът.

Защо "Под игото" е скучна за младежите?

 

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1686 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
министре

2019.12.04 | 15:26

5

как мислиш да се прилагат знания след като няма такива.и какво прави един ученик в 5 клас ,който не може да чете.Щом не могат да повтарят до 4 клас не ги чакай в 5 да се научат да четат. Туй ясно ли ви е????????????????????????

2019.12.04 | 10:17

4

ПОЛИТИКАТА НА ГЕРБ В ОБРАЗОВАНИЕТО Е ТОТАЛНО БЕЗИДЕЙНА.

тоя

2019.12.04 | 10:08

3

тоя трябва да се обеси с краката на горе и да се разпори корема, да видим какви соросоидни глисти ще излязат от там.

2019.12.04 | 09:53

2

А бе неграмотно герберско говедо ,стига с тия експерименти, които осакатяват 80% от българските деца, ученици ,студенти , учители доценти и професори .Те нямат знания тоя идиот говори ,знанията да ги приложат в умения .Простак с простак .Върнете режима на обучение преди престъпната разбойническа и бандитска десетоноемврийска псевдодемокрация .

Иван

2019.12.04 | 09:45

1

Да, стимулират децата да стават шивачи, стругари, майстори защото държавата имала нужда от такива. Не е важно профилирана, а професионална гимназия, за да се плащат данаци и да върви държавата напред. Пълни глупости и абсурди. За тва чужбина е мястото

Добави коментар

Водещи новини