Открита беше възстановената защитна дига на река Крумовица на входа на Крумовград

Булфото (архив)
share

Областният управител Никола Чанев откри възстановената защитна дига на р. Крумовица на входа на Крумовград, съобщиха от Областна администрация - Кърджали.

Обектът е изпълнен с евросредства по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег Гърция – България 2014-2020. На събитието присъстваха кметът на Общината Себихан Мехмед, представители на фирмата изпълнител (“Саварона“ ЕООД) и надзора („Екоинженеринг“ ЕООД), общински съветници, граждани, експерти от областната и общинската администрация.



Специални гости на откриването бяха представителите на Секретариата на Програмата за трансгранично сътрудничество в Солун Галина Георгиева и Димитрис Лиацис, които оцениха високо направеното в коритото на реката с цел превенция на наводненията и подчертаха, че изграденото предпазно съоръжение е нагледен пример за целесъобразно усвояване на европейски пари в полза на хората и подобряването на инфраструктурата. По думите им Програмата ще продължи да финансира и през следващия програмен период проекти за предотвратяване на риска от наводнения и овладяване на свлачищни процеси, защото са важни за сигурността на населението.

Започна изграждане на защитна дига на река Крумовица край Крумовград

Функцията на дигата е да защити пътя Момчилград – Крумовград от високите води на реката, които заливаха обработваеми площи и заплашваха да откъснат шосето. Областният управител поздрави проектантите, изпълнителите и надзора за качественото изпълнение. Кметът Себихан Мехмед заяви, че проектът решава един от най-болезнените проблеми на града и ползата от него е комплексна – и за пътната инфраструктура, и за земеделските земи, и за управлението на водите. Обектът бе реализиран по проекта „Трансгранично планиране и инфраструктурни мерки за защита от наводнения“, по който Областна администрация Кърджали си партнира с четири администрации от българска страна и три от гръцка. Наред с укрепването на дигата на Крумовица, в област Кърджали е изградена и защитна дига на р. Джебелска при с. Тютюнче. Двата обекта са на обща стойност 1 090 000 евро.

Водещи новини

Още новини