Започна изграждане на защитна дига на река Крумовица край Крумовград

  • 08 ноември 2018 16:33

  • 548
  • 0
Започна изграждане на защитна дига на река Крумовица край Крумовград
© Булфото

Със символична първа копка на входа на Крумовград започна изграждането на защитна дига на река Крумовица.

Обектът има за цел да предотврати компроментирането на участък от републикански път, основна връзка на Крумовград с останалите общини от област Кърджали и да реши дългогодишен проблем на жителите на града, каза областният управител Никола Чанев. 

Кметът на Крумовград Себихан Мехмед обясни, че в участъка реката вече е отнела около 70-80 декара обработваеми земеделски ниви по поречието си. За да бъде вкарана реката в руслото й, се предвижда изграждане на диги и подпорни стени с различна височина и дължина. 

Обектът за близо милион и половина лева е част от съвместен българо-гръцки проект за превенция на наводненията и повишаване на устойчивостта към бедствия в речните басейни на реките Струма, Арда и Марица. Това обясни областният управител на Кърджали и уточни, че в рамките на областта ще бъде изградена и защитна дига на река Джебелска, при с. Тютюнче. 

В проекта по програмата за трансгранично сътрудничество си партнират областите Кърджали, Хасково, Смолян и Благоевград, а от гръцка страна - регионите Централна Македония, Източна Тракия и Македония и децентрализираната администрация на Македония и Тракия.
 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
548 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини