Фандъкова: Преди дни станахме свидетели на най-сериозното увеличение на заплатите на водачите в градския транспорт

Novini.bg
share

Днес мога да споделя визията на местната власт за социалния диалог.

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на XVIII-та Годишна конференция на Мрежата на синдикалните организации от европейски столици (ECTUN), организирана от КТ "Подкрепа". "Усилята на мен и моя екип за модернизация на градския транспорт в София са огромни. Това е наш основен приоритет, като целта е ежедневено да се подобрява въздуха в столицата. Живеем в турболентни времена, като борбата между прагматизма и популизма е сериозна, като за съжаление те не винаги са в полза на прагматизма. Ролята на синдикатите в тази борба е много голяма и в някои случаи е по-важна от ролята на властта. Разчитаме на синдикатите да са винаги до своите членове, за да отвоюваме победа над популизма", каза още Фандъкова.

"Преди дни проведохме дълъг и сложен диалог с представителите на синдикатите за проблемите в градския транспорт. Имахме тежки разговори, но никога не изпуснахме добрия тон и не пропуснахме основните проблеми на работещите в градския транспорт. Мога да кажа, че тази година се случи най-голямото увеличение на заплатите на водачите от двете общински дружества в градския транспорт, като това увеличение е с между 25 и 28%. Изключително съм доволна от този диалог, защото само така можем да се справим с популизма. Ясно е, че чрез популизъм се печели много по-лесно и по-лесно се убеждават хората да повярват в него. Наясно сме с проблемите на водачите и условията им на труд", категорична беше Йорданка Фандъкова.

"Искам да благодаря на синдикатите за тяхното предложение да се направи една дългосрочна програма за транспортния сектор. Само така можем да дадем перспектива на хората работещи в градския транспорт. Видяхме това в образованието и вече резултатите са налице. Младите хора все повече се интересуват от учителската професия и следването в университета в педагогическите специалности. Същото трябва да направим и в траспортния сектор. Ще продължим разговорите като целта е да се изготви една 3-годишна програма, в която да залегнат увеличение на доходите на работещите в двете общински дружества на градския транспорт всяка година, както и ежегодишно подобряване на условията на труд. Надявам се, че на тази конференция тези проблеми ще бъдат дискутирани и пожелавам успех на форума", завърши Фандъкова.

Водещи новини

Още новини