Църквата и архитекти във война за баташка светиня

share

След повече от столетие баташката църква "Света Неделя" стана арена на ожесточена война, но не между башибозук и въстаници, а между архитекти и пловдивската митрополия.

Скандалът зрее от седмица, когато архитектската колегия в Пловдив излезе с декларация костницата да бъде отнета от БПЦ и да бъде върната със статут на музей, пише "Стандарт Нюз". Разпалки в огъня хвърлиха и пазарджишките архитекти, чиято колегия подкрепи декларацията. На общо събрание архитектите скочиха срещу дядо Николай и обявиха за незаконна намесата в храма от страна на църквата. Според тях се нарушил интериорът на историческия паметник и поповете обзавели легендата с шарени покривки, столове, а паленето на свещи увреждало интериора на светинята.

В подкрепа на декларацията архитектите прилагат историческа справка, че след освобождението батачани искали храмът да остане като историческа ценност и затова си построили друга църква. Те добавят, че храмът е действал само през 40-те години на миналия век, но дори и тогава само се водел на църквата, без да се отслужват религиозни ритуали.

Това са войни между пловдивските архитекти и дядо Николай, които имат вражда заради техни си дела в пловдивски сгради и прехвърлят войната при нас, ядоса се кметът на Батак Петър Паунов. На 17 май миналата година църквата-костница беше предадена за стопанисване на пловдивската митрополия и заличена от списъка на музеите. За това помогна и община Батак, която тържествено посрещна дядо Николай при канонизирането на мъчениците, изклани в храма.

Водещи новини

Още новини