Няма да спрат богослуженията в църквата "Св. Неделя" в Батак

  • 13 април 2012 12:18

  • 966
  • 0
Няма да спрат богослуженията в църквата "Св. Неделя" в Батак
©

Богослуженията в църквата "Света Неделя" в Батак няма да бъдат спрени. Това каза пред БНР пловдивският митрополит Николай. Аргументът е, че светите баташки мъченици са отишли в Божи храм, а не в музей, за да намерят спасението си.

"Особено след канонизацията наш свещен дълг е да почитаме светите баташки мъченици като Божии угодници. Техните мощи вече е грях да наричаме кости и храмът, до който бе гробът им до миналата година, да го наричаме костница. Не само защото храмът е собственост на Българската православна църква, но преди всичко, защото това е храм Божии. Той е престанал да бъде действащ храм и се е превърнал в музей по време на комунизма. Ние знаем, че това беше време на атеизъм и не би следвало да се връщаме към това злощастно за нашия народ време", каза пловдивският митрополит Николай.

Министерството на културата съобщи по-рано този месец, че трябва да се спре всякаква религиозна дейност в историческата църква-костница "Св. Неделя", защото се уврежда недвижимото културно-историческо наследство. Извършването на богослужение от една година насам в храма, който до скоро беше само музей, раздели жителите на Батак "за" и "против".

Последвайте канала на

966 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини