Батак излиза с декларация срещу подмяна на историческата памет

  • 15 май 2013 13:31

  • 1192
  • 1
Батак излиза с декларация срещу подмяна на историческата памет
©

Жители на Батак излизат с нова декларация срещу подмяна на историческата памет за събитията от 1876 година. Инициативата за нея е на  Културно-историческо дружество „Будител”, предаде репортер на novini.bg.

В декларацията се изразяват опасения, че паметта за въстаналите батачани и тяхната саможертва се подменя чрез новонаписани текстове на православни жития и молитви. Протестът е конкретно срещу „Житие и Акатист на светите Баташки мъченици”.
Подписалите декларация посочват няколко невярно изложени факти и протестират срещу сравняването на убитите батачани с кротки овце и агнета и внушението, че  сами отиват да извършат себежертвоприношение. Подменя се историческата истина – избиването и изколването на батачани е вследствие на избухването на Априлското въстание, което въобще не се споменава в това житие.

На 16-ти и 17 май предстои официално отбелязване на 200-годишнината от построяването на храма в Батак и ще бъде почетена паметта на светите баташки мъченици. Тогава от културно-историческото дружество „Будител” ще връчат подписаната декларация на  присъстващите официални лица. В документа за пореден път се иска  да се възстанови начинът на ползване и статутът на историческата църква-костница „Света Неделя”, утвърден от културното министерство и църквата да остане музей. В документа за пореден път се подчертава, че: “Историческата църква-костница и музей „Св. Неделя“ гр. Батак е публична държавна собственост, одържавена със Закон още след Освобождението”.

Последвайте канала на

1192 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Петър Петров

2013.05.18 | 21:28

1
Срамота! И на Баташкото клане ли му казваме "присъствие". Ах неразумний юроде.... много бой ще отнесат някои хора скоро.

Добави коментар

Водещи новини