Симеон Сакскобургготски участва в конференция "Царе без царство, дипломати без дипломатически о

Официален сайт на Симеон II
share

Негово Величество Симеон II участва в Мадрид в конференцията "Царе без царство, дипломати без дипломатически отношения“, организирана от Посолството на Унгария, Института Сервантес и Дипломатическата школа.

Събитието се състоя в седалището на Института Сервантес и присъстваха посланици, акредитирани в Испания, представители на академичните среди, общественици, историци и др. Лектори на конференцията бяха Цар Симеон II, Ерцхерцог Георг фон Хабсбург – син на ерцхерцог Ото фон Хабсбург, Граф Пьотър Поточки, син на Граф Йозеф Алфред Поточки, съобщиха от официалния сайт на Симеон Сакскобургготски.

По време на студената война Испания се оказва убежище за много граждани от страните от Централна и Източна Европа, включително и за дипломатите, които се оказват принудени да останат в страната, пред вероятността да бъдат екзекутирани в собствената си родина.

Те продължават своята дейност в помощ на сънародниците, които живеят или преминават през Испания, без да представляват официалната власт на своята държава. Подобна е участта и на българското царско семейство, което също намира убежище в Испания и превръщат своя дом в център за подпомагане на български емигранти.

"Испания бе нашата приемна страна и втора родина в един много тежък за нас момент. Действахме като своеобразен Червен кръст, културен център и посолство за българите, които се намираха в Мадрид“, изтъкна Царят.

На зададен въпрос от залата относно бъдещето на европейския проект ерцхерцог Георг фон Хабсбург отговори, че е необходимо повече от всякога да се развива общата европейска идея и че е нужно да се върви към все по-голямото разширяване на Европа. Цар Симеон II подкрепи тази теза, като изтъкна важността от утвърждаване на солидарността между страните от Европейския съюз.

Водещи новини

Още новини