Ето какво позволява законът да направим, ако някой нахлуе в дома ни

БНТ
share

Случаят с д-р Иван Димитров е показан, че общественото мнение не е мерило за истината. Трябва да дадем яснота какво държавата дължи на гражданите, както и да предупредим бандитите какво ги очаква от закона ако нахлуят в частен имот. Д-р Димитров сам каза, че чашата е преляла, след като това е поредното нападение. Тези поредици от нападения наистина стават много. Това заяви юристът и зам.-председателят на НС Явор Нотев в сутрешния блок на БНТ. 

"В Закона за неизбежната отбрана се описва, че при свръх увреждане и страх деянието да се защитиш е оправдано", категоричен бе Нотев.

 Ето и какво гласи Законът: 

 Деянието, извършено в състояние на неизбежна отбрана, е правомерно, общественополезно и необходимо, затова при пряко и непосредствено общественоопасно нападение върху държавни и обществени интереси и върху личността или правата на всеки гражданин има право да се противопостави и отблъсне или да помогне да бъде отблъснато нападението. това гласи Законът за неизбежната отбрана. 

Съответствието между защитата и нападението се определя от съвкупността на всички елементи, отнасящи се до силата и интензивността на нападението и защитата, значимостта на защитавания и увреден обект, степента на опасността, застрашаваща нападнатия, неговите сили и възможности за отбрана, средствата за нападение и защита, мястото и времето на нападението и др.

"Съдът трябва да чуе и изследва фактите, след което да вземе решение за присъдата. Балансът трябва да го намери съдията. Ако някой непознат е надвиснал над леглото ми в дома ми, няма какво да се доказва, че съм стресиран, то е ясно. Тогава трябва да се защитавам както мога. Промени в законодателството трябва да има. Трагично е състоянието на правната култура. Одобрявам промените в Закона за неизбежната отбрана, които Бойко Борисов предложи", допълни Нотев. 

"Оказа се, че обстоятелствата не са както се представиха за д-р Димитров. Законът за неизбежната самоотбрана достатъчно ясно е описал кой, какви права има", заяви бившият градски прокурор на София Николай Кокинов.

"В малките населени места има голям дефицит на справедливост. Възрастните хора стават жертви постоянно и виждат, че много от престъпниците не биват наказвани. Имаме ли влизане с взлом в частен имот или не, е дискусията на казуса с Жоро Плъха и д-р Димитров", допълни Кокинов.

"Неизбежната отбрана по закон не е вратичка да се отстрелват хора. Много пъти едно убийство е замаскирано именно с нахлуване в частен имот, като следва оправдание в съда по Закона за неизбежната отбрана. Ако си извършил убийство ще бъдеш съден, разбира се", завърши Николай Кокинов.

Водещи новини

Още новини